Nieuwe directeur Rijksmuseum: 'We zijn er voor iedereen, voor alle politieke overtuigingen'

Titiaan, Velázquez, de slavernij en Tachtigjarige Oorlog. Het is een indrukwekkend rijtje tentoonstellingen, dat het Rijksmuseum de komende jaren gaat tonen. Het zegt bovendien veel over het beleid en de interesse van de nieuwe directeur, Taco Dibbits. Want hij mag er dan pas negen maanden de lijnen uitzetten, het is al gelijk een andere koers dan die van zijn voorganger Wim Pijbes.

Taco Dibbits: '' Beeld Ivo van der Bent
Taco Dibbits: ''Beeld Ivo van der Bent

Richtte Pijbes zich vooral op de verbouwing, het nationale karakter van de collectie en de pracht en praal van zijn topstukken, Dibbits wil graag een forse stap verder gaan.

In het eerste grote interview met hem, sinds zijn aanstelling juli vorig jaar, ontvouwt hij in de Volkskrant een keur aan nieuwe tentoonstellingen die duiden op een grotere internationale aandacht en meer maatschappelijk belang. Zo komen er exposities van Titiaan, Velázquez en andere Spaanse kunstenaars, om een 'dialoog' met de eigen collectie aan te gaan. En als het dubbel portret van Marten en Oopjen in maart volgend jaar weer in het Rijks komt te hangen, zal het echtpaar in een 'internationale context, de high society in Europa' worden getoond.

Met een expositie over Tachtigjarige Oorlog wil Dibbits duidelijk de geschiedenis niet alleen met historische artefacten navertellen, maar ook breed maatschappelijk en actueel maken. Net als met een tentoonstelling over de slavernij: 'Het is relevant dat het Rijksmuseum daarover een tentoonstelling maakt. Slavernij zit in onze vezels'.

'Je moet openstaan voor vernieuwing. Wat wij progressief noemen, blijft in Nederland heel vaak in de comfortzone.'

Lees hier het eerste grote interview met Taco Dibbits, de nieuwe directeur van het Rijksmuseum.

Of het Rijksmuseum met deze reeks niet het smaldeel PVV-ers van zich zal vervreemden; een gevoelig punt, ook omdat het aandeel Nederlandse bezoekers is afgenomen? Dibbits: 'We zijn geen politiek museum, maar willen de mogelijkheid geven om van verschillende kanten naar een onderwerp te kijken. We zijn er voor iedereen, voor alle politieke overtuigingen. Tegelijk kan je niet iedereen gelukkig maken.'

Meer over