Nieuwe directeur NAi wordt Berlijnse Kristin Feireiss

De nieuwe directeur van het Nederlandse Architectuurinstituut komt uit Duitsland en is in Nederland vrijwel onbekend. Het is de Duitse Kristin Feireiss (1942) die uiterlijk 1 april volgend jaar interim-directeur drs....

JAAP HUISMAN

Van onze verslaggever

Jaap Huisman

ROTTERDAM

Feireiss is oprichtster en directeur van het architectuurcentrum Aedes Architekturforum in Berlijn. Het centrum bestaat uit twee galeries, Aedes West, opgericht in 1980 en Aedes East, dat in 1995 opende.

Zij studeerde kunstgeschiedenis en werkte als kunst-en architectuurcriticus bij het dagblad Der Abend. Ook was ze medewerker van het radiostation RIAS, persvoorlichter en redacteur van het Internationalen Design Zentrum en redacteur-bestuurslid van de Deutsche Werkbund.

Met de benoeming van Feireiss komt een einde aan de zoektocht naar een nieuwe directeur. Nadat Adri Duivesteijn vorig jaar zijn directeurschap verruilde voor het Tweede-Kamerlidmaatschap, zou Frits Becht hem opvolgen. Becht zag op het laatste moment van de functie af uit bezorgdheid over het toekomstig budget van het instituut.

Het bestuur van het NAi roemt Feireiss om haar contacten met toonaangevende architecten. Die contacten bouwde zij onder meer op bij Aedes, dat tentoonstellingen aan hun werk wijdt. In het centrum hebben ook discussies plaats over architectuur en stedebouw en is er aandacht voor de stedebouwkundige plannen voor Berlijn.

Zeven jaar geleden was Feireiss conservator van de tentoonstelling Berlin - Denkmal oder Denkmodell, die plaatsvond in het kader van Berlijn Culturele Hoofdstad. In 1991 stelde zij in het Centre Pompidou in Parijs een tentoonstelling samen over Hans Poelzig.

Carel Weeber, voorzitter van de BNA, heeft nog nooit van Feireiss gehoord. 'Maar het lijkt me verstandig dat ze iemand uit Duitsland genomen hebben, want het is zo'n klein wereldje in Nederland. Bovendien is het nog steeds een wespennest, de drie partijen die samen het NAi vormen, en dan lijkt me een frisse wind wel nodig. Ik heb een jaar lopen denken wie voor die functie geschikt zou kunnen zijn en kwam niet op een idee.'

Eerder dit jaar heeft een groep architecten, politici en kunstmanagers, voornamelijk uit het Amsterdamse circuit een petitie ondertekend om als directeur voor het NAi Ruud Brouwers voor te dragen. Brouwers, stelt initiatiefnemer Maarten Lubbers, heeft zich laten kennen als iemand 'met veel liefde, kennis en gedrevenheid voor het vak'. Hij is ook degene geweest die geijverd heeft voor de totstandkoming van het NAi. De interim-directeur Van Haaren zegt 'kennis te hebben genomen' van de petitie en ook met Brouwers te hebben gesproken. Uiteindelijk is zijn kandidatuur afgevallen omdat hij 'ondanks al zijn verdiensten' niet aan het profiel van directeur voldeed.

Feireiss mag dan in Nederland onbekend zijn, in Duitsland wordt ze volgens Van Haaren gewaardeerd als vakvrouw met een grote ervaring. Ze leidt forums, treedt op voor radio en tv en geniet vertrouwen bij de vakwereld. Van Haaren heeft haar ingelicht over de voorgeschiedenis van het instituut. Ze is daarvoor niet teruggeschrokken. 'Nee, ik kon haar met mijn ervaring van het afgelopen jaar geruststellen dat er geen concurrentie tussen de partijen bestaat. De potentie van eenheid is aanwezig.'

Meer over