tv-series

Nieuwe crimeserie True Detective heeft geen seks en bloed nodig

In weerwil van de huidige tv-serietrends - geweld, bloed, seks - is het betaalzender HBO weer gelukt om een show te lanceren met een geheel eigen stempel. Filmisch als Breaking Bad; een script zo intelligent als dat van The Killing, maar verder opvallend in zijn soort: True Detective.

Thijs van Soest

Het thema van True Detective is even succesvol als uitgekauwd; twee contactgestoorde rechercheurs - vertolkt door filmsterren Matthew McConaughey en Woody Harrelson - gaan op zoek naar de dader van een van bizarre rituele moord. In de HBO-serie, die gisteren in de Verenigde Staten in première ging en vanavond bij ons, wordt echter veel aan de verbeelding overgelaten - vol suspense en in een prachtig decor van de zuidelijke staat Louisiana. In de eerste aflevering is bijvoorbeeld geen spatje bloed te zien.

De achtdelige serie laat in een traag tempo zien hoe beide rechercheurs, Rust Cohle (McConaughey) en Martin Hart (Harrelson) worstelen met de zoektocht naar een moordenaar die in 1995 een meisje dood achterliet, naakt, getooid met een hertengewei en rituele tekens op haar huid gekrast. Het verhaal maakt flashforwards naar 2012 waar beide zichtbaar ouder geworden mannen op hun beurt worden verhoord over een nieuwe, soortgelijke moordzaak. Hebben beide zaken met elkaar te maken? Is de man die nu vast zit voor de moord uit 1995 onschuldig? En wat is de rol van de rechercheurs zelf?

Woody Harrelson en Mattew McConaughey spelen twee rechercheurs in True Detective. Beeld HBO
Woody Harrelson en Mattew McConaughey spelen twee rechercheurs in True Detective.Beeld HBO
Mattew McConaughey speelt Rust Cohle in True Detective Beeld HBO
Mattew McConaughey speelt Rust Cohle in True DetectiveBeeld HBO

Vele types detectives
De mannen lijken elkaar zelfs te verdenken van verdachte praktijken, immers, als detective ben je zelf ook een beetje verknipt, legt Hart uit als hij terugblikt op zijn samenwerking met Cohle: 'Op verschillende types detectives kun je een etiketje plakken. De pestkop, de charmeur, de vaderfiguur. De man die die door woede wordt gedreven. Ze kunnen allemaal een goede detective zijn, maar ze kunnen tegelijkertijd een incompetente klootzak zijn. Een slimme stabiele kerel kom je zelden tegen. Ik was stabiel, maar Rust, die was slim...'

Karakters
Het intelligente script en het beklemmende spel van McConaughey en Harrelson maken de nieuwe serie, waarin het dus vooral lijkt te gaan om de karakters van de twee raadselachtige hoofdfiguren, een aanrader. Het tempo is traag, er is veel gesproken woord. Een rustpunt in tijden waarin Amerikaanse series zich onderdompelen in bloed (The Following, The Walking Dead), geweld (Game of Thrones, Banshee) en seks (Girls). Het komt nog het meest in de buurt van de betere Britse misdaadserie, zoals het veelgeprezen Luther.

Het is na het zien van één aflevering nog wel de vraag hoe het verhaal van True Detective zich verder ontwikkelt. Dat weet alleen de productieploeg en de zender, want zelfs Amerikaanse media kregen niet meer te zien dan de eerste vier afleveringen. Een eindoordeel over de serie valt dan nog niet te geven, oordeelde ook The New York Times, net als andere grote media afwachtend maar lovend over het eerste deel dat ze alvast mochten zien.

Vertaling van The Killing
Bedenker en schrijver van de True Detective is de tamelijk onbekende Nic Pizzalatto, die eerder meeschreef aan de Amerikaanse vertaling van de Deense successerie The Killing. Ontevreden over het uiteindelijk resultaat - de Amerikaanse versie van The Killing werd niet onverdeeld enthousiast ontvangen - besloot hij zelf een script te schrijven over twee rechercheurs en een seriemoordenaar. HBO zag er wel wat in en gaf Pizzalatto de vrije hand. Het was zijn idee om McConaughey en Harrelson voor de hoofdrollen te strikken.

'Anthology'-reeks
Helaas zijn beide sterren alleen in het eerste seizoen te zien. True Detective is een zogenoemde 'anthology'-reeks, waarbij het de bedoeling is dat de reeks nog vele vervolgen krijgt onder dezelfde titel, maar met een nieuw verhaal en nieuwe sterrencast. Ook hier spot opdrachtgever HBO met de trend waarbij kijkers nieuwe seizoenen worden voorgeschoteld omdat ze zo meeleven met de karakters en benieuwd zijn hoe het verhaal verder gaat. Wie McConaughey en Harrelson dus wil zien, krijgt maar één seizoen de kans. Ook wel slim; het maakt True Detective al direct onderscheidend en urgent.

True Detective wordt uitgezonden door het betaallkanaal HBO Nederland. De eerste aflevering is voor iedereen hier te zien.

null Beeld HBO
Beeld HBO
Meer over