NieuwsTurkije

Nieuwe coronamaatregel in Turkije: een rookverbod op straat

Met een rookverbod op straat probeert de Turkse regering de verontrustende toename van de corona-epidemie in te dammen. In heel Turkije mag geen sigaret meer worden opgestoken op drukke plekken in de openbare ruimte. Het dagelijks aantal nieuwe coronagevallen is in Turkije weer net zo hoog als tijdens de piek van de epidemie in april.

Rokende man en vrouw op straat in Ankara. Beeld AFP
Rokende man en vrouw op straat in Ankara.Beeld AFP

De gemeenten Istanbul en Ankara voeren de oekaze van de regering op een strikte manier uit. Honderden straten zijn daar aangewezen waar de politie streng zal handhaven. Op overtreding staat een boete van 900 lira (100 euro).

Volgens professor Afsin Emre Kayipmaz van het Turkse OMT kan uitgeblazen rook de besmettelijke deeltjes verder verspreiden dan gewone adem. De veilige afstand tot een roker is daarom 4 meter in plaats van 2, zegt hij tegen persbureau DHA.

Slecht is ook dat rokers hun mondkapje moeten afdoen om te kunnen roken, aldus Kayipmaz. Het mondkapje is op straat verplicht in Turkije. Bovendien zijn rokers geneigd elkaars gezelschap op te zoeken, zeker als ze op hun werk rookpauze nemen.

Totale lockdown

Burgemeester Ekrem Imamoglu van Istanbul pleit ervoor het openbare leven in zijn stad minstens twee of drie weken geheel stil te zeggen. Alleen een totale lockdown kan volgens hem voorkomen dat de situatie onbeheersbaar wordt. De grootste stad van het land heeft 20 procent van ’s lands inwoners, maar telt 40 procent van alle coronagevallen.

De Medische Kamer van Istanbul, de lokale tak van de Turkse artsenorganisatie TTB, meent dat het aantal coronadoden in Turkije driemaal zo hoog is als de officiële cijfers van het ministerie van Gezondheid aangeven. De TTB is al sinds het begin van de epidemie kritisch over de aanpak van de regering, die niet streng genoeg zou zijn.

Lees meer over Turkije

Turkije islamiseert? Nee hoor, godsdienst speelt juist een steeds kleinere rol in het dagelijks leven. Kijk maar op straat – zelfs in de conservatieve wijken en steden. Alleen heeft in het buitenland nog bijna niemand die omslag opgemerkt.

Meer over