Nieuwe CIA-baas blust brand tijdens hoorzitting Senaat

Het was een sollicitatiegesprek, maar de hoorzitting in de Amerikaanse Senaat over de benoeming van Michael Pompeo als nieuwe baas van de CIA had meer weg van een verwoede poging een uitslaande brand te blussen. Terwijl zijn toekomstige baas de afgelopen weken keer op keer blijk gaf van zijn minachting voor de Amerikaanse inlichtingendiensten, ging Pompeo meteen aan de slag om te proberen de schade te herstellen.

De hoorzitting in de Amerikaanse Senaat over de benoeming van Michael Pompeo als nieuwe baas van de CIA had meer weg van een verwoede poging een uitslaande brand te blussen. Beeld getty
De hoorzitting in de Amerikaanse Senaat over de benoeming van Michael Pompeo als nieuwe baas van de CIA had meer weg van een verwoede poging een uitslaande brand te blussen.Beeld getty

Keer op keer prees hij de mannen en vrouwen van de CIA, die volgens hem voor Amerika 'door het vuur' gingen.

Nog maar een dag eerder had Trump de inlichtingendiensten van nazi-praktijken beschuldigd uit woede over het uitlekken van een rapport vol onbewezen aantijgingen dat hij met het Kremlin had samengespannen om zijn Democratische rivaal Hillary Clinton van de verkiezingszege af te houden. 'Dat is iets wat nazi-Duitsland zou doen', schreef hij in een woedende tweet.

De uitbarsting was de culminatie van een hooglopende ruzie tussen de aanstaande president en de Amerikaanse inlichtingengemeenschap over de pogingen van Rusland de uitkomst van de presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Van meet af aan deed Trump die beweringen af als verzinsels, net zo onbetrouwbaar als de berichten van de CIA over de massavernietigingswapens van Irak achteraf bleken te zijn.

Zonder zijn toekomstige baas openlijk af te vallen nam Pompeo, een Republikein uit Kansas die al vijf jaar in het Huis van Afgevaardigden zit, afstand van Trump. Hij verzekerde de senatoren dat hij de CIA als de beste inlichtingendienst ter wereld beschouwt en zei dat hij 'geen enkele reden' ziet om te twijfelen aan de conclusie van de inlichtingendiensten dat Rusland heeft geprobeerd de verkiezingen te beïnvloeden. Volgens hem is het nodig een 'krachtig antwoord' te geven op de Russische cyberaanvallen.

Tillerson: harder tegenover china

China moet er rekening mee houden dat de VS zich onder president Trump veel harder zal opstellen als het gaat om de Chinese aanspraken op betwiste eilanden in de Zuid-Chinese Zee. Dat heeft Rex Tillerson, Trumps kandidaat voor het State Department, laten weten tegenover de Senaat. Volgens hem moeten de VS duidelijk maken dat ze willen dat er onmiddellijk een einde komt aan het aanleggen van landingsbanen en andere infrastructuur op de eilanden. Hij vergeleek het Chinese optreden met de annexatie van de Krim door Rusland. De VS zullen volgens hem 'niet tolereren' dat China toegang krijgt tot de eilanden.

Wel hamerde hij erop dat er geen enkel bewijs was voor de aantijging dat Trumps team met de Russen zou hebben samengespannen. Maar hij beloofde dat als daar wel geloofwaardige bewijzen voor zouden opduiken, hij daarnaar een onderzoek zal instellen 'waar dat ook toe zou leiden'.

Met zijn lovende opmerkingen over de CIA zette hij zich ook af tegen Michael Flynn, een gepensioneerde generaal die door Trump als nationale veiligheidsadviseur is benoemd. Flynn klaagt dat de dienst onder president Obama sterk is gepolitiseerd, maar zover wilde Pompeo niet gaan.

V.l.n.r.: Pat Roberts, Mike Pompeo en Bob Dole. Beeld afp
V.l.n.r.: Pat Roberts, Mike Pompeo en Bob Dole.Beeld afp

In het Congres maakte Pompeo naam als een conservatieve houwdegen, onder meer door zijn kritiek op het nucleaire akkoord met Iran en zijn betoog dat 'waterboarden' en andere omstreden verhoortechnieken binnen de wet vielen. Maar de kandidaat-chef van de CIA verzekerde dat hij zich aan het bestaande verbod op waterboarden zou houden en zou weigeren als Trump hem zou vragen de omstreden verhoortechnieken weer te gebruiken. Ook wat Iran betreft zal hij zijn persoonlijke meningen opzij zetten, beloofde Pompeo. Als chef van de CIA zal hij er alleen op toezien dat Iran zich houdt aan de beloften die het heeft gedaan in het verdrag.

Ook ex-generaal James Mattis sloeg een heel andere toon aan dan zijn toekomstige baas toen hij door de senatoren aan de tand werd gevoeld als kandidaat-minister van Defensie. Anders dan Trump zei hij Rusland als een ernstige bedreiging voor de NAVO en de VS te beschouwen. 'Ik denk dat het belangrijk is dat we beseffen met wie we van doen hebben met Poetin. Hij probeert de NAVO op te breken en we moeten maatregelen nemen om ons te verdedigen', zei hij. Eerder had ook Rex Tillerson, Trumps kandidaat voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, Rusland van 'agressie' tegen Oekraïne beschuldigd.

BBC: meerdere Trump-tapes

De vroegere Britse MI6-agent Christopher Steele is niet de enige die beweert dat de Russen belastende informatie over Donald Trump hebben. CIA-medewerkers hebben volgens de BBC laten weten dat er niet één, maar meerdere Trump-tapes 'van seksuele aard' bestaan. De opnamen zouden zijn gemaakt tijdens het verblijf van Trump in Rusland in 2013. De CIA zou de claims dat de Russen belastende informatie over Trump hebben volgens correspondent Paul Wood 'geloofwaardig' achten. Chris Steele, wiens bedrijf de belastende memo's over Trump en zijn contacten met de Russen opstelde, blijkt inmiddels te zijn ondergedoken, omdat hij na het uitlekken van zijn naam voor zijn leven vreest.

Meer over