Nieuwe Charlie Hebdo is een hit, maar oogst ook kritiek

Er was vandaag een run op de nieuwe Charlie Hebdo. Maar het blad, met op de omslag een huilende Mohammed, heeft ook kritiek geoogst van moslims.

Redactie
De omslag van de nieuwe Charlie Hebdo. Beeld afp
De omslag van de nieuwe Charlie Hebdo.Beeld afp

De profeet Mohammed houdt een bordje omhoog met de tekst 'Je Suis Charlie'. Boven hem staat de tekst: Alles is vergeven'. Verder staan er geen cartoons van Mohammed in deze editie, maar wel zijn er spotprenten van moslimextremisten in het blad opgenomen. Volgens Volkskrant-correspondent Ariejan Korteweg is het een nummer over vriendschap. De aanslag op de redactie van vorige week woensdag kostte acht redactieleden het leven.

De nieuwste editie van het blad verschijnt in het Frans, maar ook zijn er versies in onder meer het Turks, Spaans en Engels. In de Oost-Turkse stad Diyarbakir eiste een rechter een verbod van de publicatie van de voorpagina van Charlie Hebdo op het internet. Hij noemde de cartoon van de profeet Mohammed 'beledigend'.

Ook Iran had kritiek op de voorpagina. 'Iran veroordeelt terrorisme in de hele wereld, omdat het indruist tegen de islamitische leer', liet het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. 'Aan de andere kant keuren wij ook dit soort provocerende acties af.' Grootmoefti van Jeruzalem Mohammed Hussein noemde de cartoon een belediging die de gevoelens van twee miljard moslims krenkt.

Een bordje met 'Charlie Hebdo is uitverkocht' bij een kiosk in Marseille. Beeld afp
Een bordje met 'Charlie Hebdo is uitverkocht' bij een kiosk in Marseille.Beeld afp

Dreigbrieven

In de Brusselse gemeente Jette ontvingen boeken- en krantenwinkels dreigbrieven, meldden Belgische media. Winkels die de nieuwste editie van Charlie Hebdo gaan verkopen, moeten rekening houden met wraakacties, aldus de brief die bij een aantal zaken is binnengekomen.

De eerste 700.000 exemplaren van het blad zijn vanmorgen gedistribueerd. Al vroeg in de ochtend stonden er lange rijen voor de kiosken en andere verkooppunten om een exemplaar te bemachtigen van het satirische weekblad. Vliegtuigmaatschappij Air France kocht 20.000 exemplaren om die onder passagiers uit te delen.

In de middag volgde een nieuwe lading en ook de komende dagen worden de weekbladen met honderdduizenden tegelijk verspreid tot een uiteindelijke oplage van 5 miljoen. Het blad komt normaal uit in een oplage van ongeveer 70.000 exemplaren. In Nederland en België is de nieuwste editie vanaf morgen officieel te koop.

null Beeld getty
Beeld getty
Premier Manuel Valls met een exemplaar van Charlie Hebdo. Beeld afp
Premier Manuel Valls met een exemplaar van Charlie Hebdo.Beeld afp

Donaties

Volgens de krant Le Parisien krijgt het weekblad circa 9 miljoen euro binnen aan donaties en met de opbrengst van de vandaag verschenen editie. Afgelopen week heeft Charlie Hebdo 1 miljoen euro aan donaties ontvangen. De opbrengst van de eerste miljoen exemplaren van de nieuwste editie van het blad gaat volledig naar Charlie Hebdo. Van de opbrengst van de overige vier miljoen exemplaren komt volgens Le Figaro circa de helft terecht bij Charlie Hebdo.

Kort voor de aanslag dreigde nog sluiting voor het noodlijdende tijdschrift. Dankzij giften na een oproep van hoofdredacteur Stephane Charbonnier, die bij de aanslag omkwam, kon het blad toch blijven draaien.

De nieuwe Charlie Hebdo tussen de bloemen voor het kantoor in Parijs. Beeld afp
De nieuwe Charlie Hebdo tussen de bloemen voor het kantoor in Parijs.Beeld afp
Meer over