Nieuwe aanwinst van Ajax is een type-Frank de Boer

Hij is niet snel en speelt niet foutloos. Toch is de voormalige AZ-verdediger een topspeler, want hij is gezegend met overzicht.

'Hij is geen goede verdediger', zei toenmalig AZ-trainer Louis van Gaal over Niklas Moisander, de leider van zijn defensie in het kampioensjaar 2009. Moisander heeft andere kwaliteiten, aldus de huidige bondscoach. 'Hij is een goede voetballer met een goede oriëntatie, waardoor hij dingen doet die preventief werken.'

Moisander is een man met een groot natuurlijk gezag. Hij mist pure snelheid en speelt zeker niet altijd foutloos. Maar met zijn overzicht blijft hij onder alle omstandigheden een toonbeeld van kalmte en hij bezit het wapen van een perfecte trap.

Dinsdag keert Niklas Moisander (26) officieel terug bij Ajax, de club die acht jaar geleden op zijn weg kwam dankzij het keeperstalent van zijn tweelingbroer Henrik. Bij de club in hun geboortestad Turku was vooral Henrik de scouts van Ajax opgevallen, maar zonder zijn broer Niklas weigerde hij te verhuizen.

Henrik is allang weer terug bij hun eerste club, Turku PS, een illusie armer. Maar ook Niklas beleefde bij Ajax zware tijden. Als linkervleugelverdediger kwam hij niet uit de schaduw van Urby Emanuelson en diens vervanger Juanfran. Bovendien scheurde in zijn derde seizoen zijn voorste kruisband af.

Na zijn herstel moest hij kiezen tussen een terugkeer naar zijn geboorteland of een nieuwe start bij de toenmalige eerste divisieclub FC Zwolle. Daar wees trainer Jan Everse hem op zijn mogelijkheden door Moisander te vergelijken met Frank de Boer, de vroegere topverdediger die vanaf nu zijn trainer is.

'Eenmaal in Zwolle vond ik dat Ajax mij niet op waarde heeft geschat, ik heb nooit een echte kans gehad', aldus Niklas Moisander in 2008 in Voetbal International. 'In Zwolle was alles anders, maar het belangrijkste voor mij was dat ik weer kon voetballen. Ik kreeg de kans de teleurstelling van me af te spelen en dat is gelukt.'

AZ zag in hem de ideale opvolger van de naar Oostenrijk getransfereerde Barry Opdam. In het hart van de verdediging vond hij algauw zijn plek als nadrukkelijk aanwezige organisator. Al zijn trainers prijzen zijn onverzettelijkheid en drang om zichzelf te verbeteren.

Toen hij in Zwolle aan zijn tweede seizoen begon, nam hij zichzelf voor een transfer naar een grotere club af te dwingen. 'Anders was ik alsnog teruggegaan.' Diezelfde ambitie sprak hij na het afgelopen seizoen uit bij AZ. Vooruitlopend op het einde van zijn contract in Alkmaar (in 2014) wilde hij nog een keer een mooie transfer maken. Hij flirtte met Anderlecht en tekende uiteindelijk voor Ajax. 'Dat is de club waaraan ik altijd de beste herinneringen ben blijven bewaren en waarmee ik graag een grote sprong maak.'

VERBEEK: AZ HEEFT OPVOLGERS AL IN HUIS

Niklas Moisander vertrekt met onmiddellijke ingang naar Ajax. De voormalige aanvoerder van AZ zal in Amsterdam de leidende rol van de naar Tottenham Hotspur vertrokken Jan Vertonghen overnemen. De eerste contacten tussen beide ploegen dateren al van maart maar tot concrete zaken kwam het toen nog niet. Vorige week benaderde Ajax Moisanders zaakwaarnemer Sören Lerby opnieuw en maandag kwamen ook beide clubs tot een akkkoord. AZ zal 3 miljoen euro ontvangen voor de 26-jarige Fin.

AZ-trainer Gertjan Verbeek zei zondag dat hij met de jonge Thomas Lam en Etiënne Reijnen (25) spelers in huis heeft die de rol van Moisander kunnen overnemen.

undefined

Meer over