Nieuw wapen van Uni-Invest in jacht op Breevast

Vastgoedbeleggingsfonds Uni-Invest heeft een nieuw wapen gevonden in de overnamestrijd om Breevast, dat zich met hand en tand tegen de avances verzet....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Nu Uni-Invest de helft van de certificaten in handen heeft, kan het de stichting Administratiekantoor van Aandelen Breevast een vergadering laten uitschrijven. Tijdens die bijeenkomst gaat de grootaandeelhouder aansturen op een statutenwijziging bij 'de best beschermde tent van Nederland', zoals juristen Breevast noemen. Inzet van Uni-Invest: decertificering van de aandelen en een eind aan de 'belachelijke' bepaling dat er per aandeelhouder bij Breevast maar één stem mag worden uitgebracht.

Uni-Invest, dat door overnames sterk is gegroeid, wil Breevast omvormen tot een landenfonds met Amerikaans vastgoed. In mei had het 60 procent van de certificaten Breevast in handen. Maar Breevast verwaterde dat belang in juni. In ruil voor de inbreng van vastgoed gaf Breevast een belang van 35 procent aan Eik de Mol van Otterloo, een Nederlander die werkt bij de grote Amerikaanse vermogensbeheerder GMO. Kort daarop plaatste Breevast bovendien beschermings-prefs bij een bevriende stichting.

De Mol van Otterloo krijgt een sleutelrol bij de decertificering. Want zonder zijn steun krijgt Uni-Invest die operatie niet voor elkaar. 'Wij hebben regelmatig contact met De Mol van Otterloo, maar dit is nog niet aan de orde geweest', aldus R. Stolle, financieel directeur van Uni-Invest. 'Maar dat gebeurt zeker. Wij willen eerst een eind maken aan de opeenhoping van beschermingsconstructies.'

Ondanks de extra aankopen door Uni-Invest is er met de beurskoers van Breevast 'geen zak' gebeurd. 'Minstens 90 procent zit in vaste handen', aldus Stolle. Eerder verzocht Uni-Invest de Ondernemingskamer om een enquête naar wanbeleid bij Breevast. De uitspraak is twee weken uitgesteld tot 12 november.

Meer over