Nieuw: studentenstad Almere

CHARLOTTE HUISMAN

ALMERE - Het Almeerse winkelend publiek moet er duidelijk nog aan wennen. Op het plein Forum in het centrum zitten ruim honderd studenten in witte T-shirts aan tafels vol bekers bier. Uit hun schorre kelen klinken luidkeels teksten als 'Mariska heeft altijd zin' en 'Ik verspil al mijn geld aan whisky en bier'.

Bij studentenvereniging Endzjin, de enige in Almere, heet dit een 'cantus', een studentikoos zang- en drankfestijn ter verbroedering. Deze week organiseert Endzjin de studentenintroductiedagen die nu een bijzonder tintje hebben omdat het hoger onderwijs in Almere vanaf dit jaar echt van de grond komt.

Hogeschool Windesheim Flevoland heeft net haar nieuwe, grote onderkomen betrokken in het centrum, met zestien hbo-opleidingen. Er zijn 560 eerstejaarsstudenten. Daarmee komt het studentenaantal op 1.300. Dinsdag 6 september wordt de officiële opening van het hogeschooljaar in Almere groots gevierd met optredens van onder meer de Partysquad en Dean Saunders.

'Je voelt meteen dat het allemaal veel groter aan het worden is', zegt praeses Rick van der Vliet van Endzjin die tevreden kijkt naar de zingende studenten. 'Het begint nu toch wel heel erg te kriebelen.'

Moeder Mariëlla van studente Chantal kijkt vanachter de linten toe hoe twee studenten onder luid gejoel een mengsel van bier en satésaus moeten drinken. 'Dit is leuk voor de stad, wat leven in de brouwerij', zegt ze. Haar dochter is druk bezig een enorme tree bier te vullen die net zo snel weer leeg gaat.

De leider van de cantus roept de Justin-Bieber-lookalikes onder de nieuwe studenten naar voren, zeven in totaal, om een lied van het tieneridool ten gehore te brengen, wat tot grote bijval leidt onder de studentes. Even later mondt de bijeenkomst uit in een massale biergooipartij. Gillend stuiven de studenten uiteen, doorweekt keren ze even later terug naar de tafels. Een enorme bierlucht stijgt op vanaf het plein.

'Waarom gooien ze met bier, dat is toch zonde?', vraagt een omstander die het feest een tijdje met verwondering heeft gevolgd. Drie schoonmakers van Almere Schoon brommen vanaf de zijlijn: die krijgen het nog aan hun lever als ze zo door gaan. Toch blijven ze geboeid kijken en barsten zo nu en dan in lachen uit om weer een studentikoze liedtekst.

De nieuwe studenten, grotendeels uit Almere zelf afkomstig, hebben het er naar hun zin, zegt aankomend studente communicatie Rowan (17). Maar Manon (22), studente verpleegkunde, vindt Almere nog niet echt een studentenstad. 'Als er hier meer leuke uitgaansplekken voor studenten komen, hoef je niet meer naar Amsterdam om te stappen.'

Mandy Wertwijn, voorzitter Stichting Introductie Almere, noemt de introductiedagen een groot succes. 'Tot vorig jaar moesten we echt pushen om genoeg aanmeldingen te krijgen, nu gaat het vanzelf. En deze lichting is zo enthousiast, er was meteen een klik.'

Ze verwacht dat er snel nóg een studentenvereniging zal worden opgericht. 'Maar dat zal het studentenleven in Almere alleen maar goed doen.'

undefined

Meer over