Nieuw open Fox-kanaal lijkt nog slechts kwestie van tijd

Toine van Peperstraten gaat van de NOS naar Eredivisie Live. FOX lijft Peter Lubbers van de AVRO in. Staan deze twee transfers met elkaar in verband?

Julien Althuisius
Toin van Peperstraten verlaat de NOS na een dienstverband van 20 jaar. Hij gaat naar Fox. Beeld anp
Toin van Peperstraten verlaat de NOS na een dienstverband van 20 jaar. Hij gaat naar Fox.Beeld anp

Dinsdag werd bekend dat presentator Toine van Peperstraten op 1 augustus de overstap maakt naar Eredivisie Live. Hij werkte bijna twintig jaar voor de NOS, waar hij Studio Sport presenteerde en op de radio te horen was bij Langs De Lijn. Van Peperstraten volgt bij Eredivisie Live Humberto Tan op, die op zijn beurt vorige week de overstap maakte naar RTL.

Ook werd gisteren bekend dat Peter Lubbers, directeur media bij de AVRO, in dienst treedt als programmadirecteur bij FOX International Channels Benelux. Lubbers moet daar leiding gaan geven aan de kanalen National Geographic, FOX Live en 24Kitchen. Waarschijnlijk krijgt de nieuwe programmadirecteur nog een zender bij zijn takenpakket. Het heeft er namelijk alle schijn van dat FOX bezig is om met een nieuw, open kanaal in Nederland te komen, waar uiteindelijk vanaf 2014 ook de samenvattingen van de Eredivisie te zien zullen zijn.

FOX heeft een meerderheidsaandeel in Eredivisie Media & Marketing (EMM), dat de uitzendrechten van de eredivisie namens de voetbalclubs exploiteert. In feite kan FOX bepalen waar vanaf volgend jaar - als de rechten van de NOS op de samenvattingen verlopen - de samenvattingen van de Eredivisie te zien zijn. FOX kan er bijvoorbeeld voor kiezen de rechten weer aan de NOS te verkopen, of aan RTL of aan SBS, als die maar genoeg geld bieden.

Open kanaal
Aan één regel moet de mediagigant zich wel houden: bij wet is geregeld dat de samenvattingen van de Eredivisie te zien moeten zijn op een zogenaamd open kanaal, dus niet achter de decoder mogen. In plaats van de samenvattingen onder te brengen bij NOS, RTL of SBS, kan FOX er ook voor kiezen om een nieuw open kanaal te beginnen en daar de hoogtepunten van de voetbalwedstrijden uitzenden.

Zo'n nieuw, open kanaal kan dan tegelijkertijd dienst doen als promotie voor het betaalkanaal van Eredivisie Live. In een interview in februari met het vakblad Broadcast Magazine zei EMM-directeur Alex Tielbeke daarover: 'Dat is een serieuze optie die we onderzoeken'. Nog eerder, in november vorig jaar, meldde De Telegraaf dat FOX met een nieuwe zender zou komen die alleen sport, films en series gaat uitzenden. FOX-directeur Raymond van der Vliet benadrukte in het artikel dat de nieuwe zender een open net zal zijn.

Geen genoegen
Met het aanstellen van Lubbers en het inlijven van Toine van Peperstraten lijkt een nieuw Fox-kanaal in Nederland nog slechts een kwestie van tijd. Hoewel Van Peperstraten - achter Jack van Gelder, Mart Smeets en Tom Egbers - bij Studio Sport geen mogelijkheden meer zag om door te groeien, zal hij geen genoegen nemen met alleen een plekje achter de decoder. Op een nieuwe, open zender kan Van Peperstraten wel zijn status als kroonprins verzilveren.

Meer over