Nieuw maar vlak vervolgverhaal over Kleine Ezel

Ja maar jullie hebben geen Playstation met gft, daarmee kunnen we naar land drie!, roept een jochie enthousiast naar zijn vriendje....

Bart Deuss

Theater Terra brengt in een fiks zandbakdecor een nieuwe editie van de belevenissen van Kleine Ezel; de creatie van schrijver Rindert Kromhout. Kleine Ezel nam het in de gelijknamige musical dit seizoen op tegen storm en een gevaarlijke grote vogel. Nu ontspant het dappere dier zich op het strand. Met vriend Jakkie en onder toeziend oog van zijn ouders. Ze stuiten op Ibis, een verwend meiske dat prat gaat op haar fraaie, volautomatische speelgerei.

Hebben Ezel en Jakkie net uit oud hout, een oude strandstoel, een stofzuigerslang en het bovenstuk van moeders bikini een krokodil vervaardigd, dan verschijnt Ibis met een mechanische krokodillenkop. Net als in de eerste Kleine Ezel-musical valt Jakkie ook nu weer voor de nieuwe verleidingen. Kleine Ezel zoekt het avontuur echter in zijn eentje op. Achter de piraten aan, de zee op. Hij hoeft de trekbalk van zijn bolderkar maar overeind te zetten; een kleed erover en zijn zeilschip is klaar.

Jakkie is snel uitgekeken op het dure speelgoed dat niet strandwaardig blijkt. Ibis verliest al spoedig haar nieuwe speelmaatje en verkiest ten slotte het gezelschap van de twee vrienden boven haar levenloze apparatuur.

De zandbak waardoor de drie spelers trekken, is omgeven met uit doeken vervaardigde duinen en een zee op de achtergrond. Opnieuw werkt het team met mooie perspectieftrucs: op de duintop verschijnt Kleine Ezel in miniatuur. Ook met de zee voeren de spelers mooie visuele effecten uit.

Dat alles kan niet verhullen dat deze vervolgvoorstelling zowel wat betreft inhoud als uitvoering vlak overkomt. Ook kindervoorstellingen hebben drama nodig en daarvoor legt de tuttebel Ibis te weinig gewicht in de schaal. Inhoudelijk is de voorstelling slap. Dat is jammer, want deze voorstelling heeft qua beeld en atmosfeer wel potentie.

Bart Deuss

Meer over