Nieuw links boegbeeld Italië past niet in hokjes

Ruim 2,5 miljoen Italianen, meer dan driekwart van de kiezers, hebben zondag een onvoorspelbare politicus gekozen als leider van de nieuwe centrum-linkse Democratische Partij (DP): Walter Veltroni, burgemeester van Rome....

Virna Asara

Veltroni is niet iemand die zich gemakkelijk laat categoriseren. Hoewel hij zichzelf als niet-gelovige bestempelt, heeft hij voorgesteld dat het belangrijkste treinstation van Rome, Termini, de naam van paus Johannes Paulus II krijgt. Als langdurig aanhanger van de Communistische Partij(PCI), zei hij meer dan eens dat hij nooit echt een communist is geweest.

De DP dient zich aan als een van de opkomende grotere partijen, met de potentie om meer dan 30 procent van het electoraat achter zich te krijgen.

‘We zijn vandaag al direct de eerste Italiaanse partij’, zei Veltroni nadat zondag de afloop van de verkiezingen bekend werd. Veel mensen verwachten dat zo’n grote opkomst hem de leider van centrum-links in Italië zal maken, en dat hij in de volgende verkiezingen zal concurreren met de rechtse leider en mediamagnaat Silvio Berlusconi.

Veltroni is zelf een man van de mediawereld en weet hoe belangrijk het is om zichzelf in de schijnwerpers te zetten. Begin oktober, in het midden van zijn campagne, spoorde hij de vrouw van rivaal Berlusconi aan om aan de nieuwe DP mee te doen.

Zoon van een bekende journalist, die ook directeur was van de tv-zender Rai en stierf toen Walter 1 jaar was, werd Veltroni in 1987 voor de eerste keer parlementariër. Twee jaar later was hij een van de voorvechters van de nieuwe linkse partij DS, vervanger van de PCI, samen met de communistische leider Achille Occhetto. In 1992 werd hij hoofdredacteur van het linkse dagblad L’Unitá en in 1995 vicepremier en minister van Cultuur in de regeringscoalitie van Prodi. Als burgemeester van Rome, sinds 2001, is hij vorig jaar herkozen met 61,4 procent van de stemmen.

Veltroni, goede vriend van zanger Francesco de Gregori en regisseur Nanni Moretti, voelt zich ook thuis aan het culturele front. Vorig jaar lanceerde hij het Internationale Cinema Festival, waarvan de tweede editie deze week in Rome plaatsvindt, met sterren als Tom Cruise.

Dat Veltroni de linkse coalitie een nieuw gezicht kan geven, komt goed uit in een tijd waarin het Italiaanse volk zich overgeeft aan anti-politieke gevoelens. ‘We zijn het antwoord aan de anti-politiek’, zei hij zondag. ‘Vanaf vandaag begint een nieuwe en prachtige geschiedenis.’

Met 52 jaar is hij een relatief jonge politicus, vergeleken met Berlusconi (71) en Prodi (68). Niet voor niets probeert hij zijn verbond met het jongste deel van het electoraat te versterken. ‘Ik wil alle 16-jarige kiezers bedanken’, stelde Veltroni zondag.

Terwijl de Romeinse burgemeester nu met Prodi mag samenwerken, weet hij dat hij zijn kandidatuur moet voorbereiden. ‘Ik zal de regering altijd ondersteunen, maar ik kan niet mijn mond houden’, zei hij vorige maand na een ruzie met premier Prodi. Een moeilijke samenwerking tussen de twee leiders lijkt te beginnen.

Meer over