Nieuw kabinet Peru ontslaat militaire top

De interim-president van Peru, Paniagua, heeft zaterdag een overgangsregering onder leiding van Perez de Cuellar geïnstalleerd. Zaterdagavond maakte de nieuwe minister van Defensie, Ledesma, het ontslag bekend van twaalf generaals, onder wie de bevelhebber van de landmacht....

APAFP en Reuters

De ontslagen generaals hebben nauwe banden met Montesinos, de ondergedoken voormalige veiligheidschef. Tot nieuwe bevelhebber van de landmacht is benoemd generaal Tafur, die onlangs door president Fujimori met vervroegd pensioen was gestuurd. Ook Ledesma is een van de vele generaals die de afgelopen jaren zijn weggestuurd door Fujimori .

Fujimori is vorige week door het parlement 'moreel ongeschikt' verklaard voor het presidentschap. De afgezette president is uitgeweken naar Japan . In interviews met Japanse kranten sprak Fujimori beschuldigingen van corruptie tegen. Hij overweegt mee te doen aan de verkiezingen in april.

Paniagua en zijn overgangsregering willen de strijd aanbinden tegen corruptie in het leger, bij de politie en in het justitieel apparaat. Perez de Cuellar, de voormalige secretaris-generaal van de VN, zal tot de verkiezingen van 8 april niet alleen fungeren als premier maar ook als minister van Buitenlandse Zaken.

Opmerkelijke benoemingen zijn verder die van Silva tot minister van Economische Zaken en van Vidal tot minister van Binnenlandse Zaken. Silva wist eind jaren zeventig als minister een economische crisis te bedwingen. Vidal is een nationale held sinds hij in 1992 de operatie leidde waarbij Guzman, oprichter van de guerrillabeweging Lichtend Pad, werd opgepakt.

Meer over