Nieuw Front en A Combinatie voeren ‘aftastende gesprekken'

-De politiek leiders van het de Surinaamse regeringscoalitie Nieuw Front en de A Combinatie hebben zaterdag in Paramaribo gesprekken gevoerd over mogelijke samenwerking in een regering....

A1, de combinatie die geleid wordt door Winston Jessurun, staat met haar drie zetels te trappelen om met het Nieuw Front en de A Combinatie overleg te voeren. Indien het tot samenwerking tussen deze drie blokken komt, hebben ze samen 31 zetels en dat is niet voldoende om in het parlement een president te kiezen.

De verkiezing van een president in de volksvertegenwoordiging - met een tweederde meerderheid - is cruciaal omdat het staatshoofd de formatie leidt. In politieke kringen wordt nu gedacht aan het vragen van medewerking van de VVV van ex-president Wijdenbosch om aan de vereiste tweederde meerderheid van 34 zetels te komen.

Als de verkiezing in het parlement in twee ronden niet lukt, moet de Verenigde Volksvergadering, bestaande uit parlement plus districts- en ressortraadsleden, uitkomst brengen, met gewone meerderheid. NF, A Combinatie en A1 hebben eerder te kennen gegeven dat ze de president het liefst in het parlement gekozen zien.

Het bijeenroepen van de Verenigde Volksvergadering is omslachtig en kost enorm veel tijd. Bovendien zijn de ervaringen met de verkiezing van een president in dat omvangrijke orgaan niet positief. In 1996 was er sprake van omkoperij om partijen die geen meerderheid behaalden in de verkiezing van een parlement, aan de macht te brengen.

Het is nog niet bekend hoe de gesprekken tussen NF en A Combinatie zijn verlopen. Ook is het nog niet duidelijk of A1 erbij gehaald zal worden. Winston Jessurun liet blijken dat hij in de startblokken staat om te helpen een basis voor een regering te leggen. De volkswil geeft met de uitslag van de parlementsverkiezingen van woensdag aan dat er samengewerkt moet worden, zegt Jessurun

De NDP, de partij van ex-legerleider Bouterse die in haar eentje vijftien zetels behaalde en daarmee de grootste politieke partij van Suriname is, lijkt ook moeite te doen om regeermacht te verwerven. Het NF - hoewel het geen meerderheid in het parlement kreeg maar toch het blok met de meeste stemmen is - loopt blijkbaar niet warm voor samenwerking met de NDP van Bouterse.

Het ziet er niet naar uit dat de voorkeur van de NDP-aanhang voor samenwerking met het NF, gestalte zal krijgen. Die voorkeur blijkt uit een opiniepeiling die donderdag, een dag na de verkiezingen werd gehouden. Van de NDP-aanhang in Paramaribo wil 47,5 procent een coalitie met het NF. Minder dan de helft van dat percentage bij de NF-aanhang wil samenwerking met de NDP.

De voorlopige uitslag van de parlementsverkiezingen is nog steeds niet officieel. Het Centraal Hoofdstembureau moet nog alle processen-verbaal van de stembureaus nagaan. Dit kan enkele dagen in beslag nemen. Daarna moet het Onafhankelijk Kiesbureau zich over de zaak buigen en de uitslag bindend verklaren of goedkeuren. Pas dan kan de oudste parlementariër een vergadering bijeenroepen om de ‘geloofsbrieven’ te onderzoeken om daarna de parlementsleden te installeren.

Meer over