Nieuw eiken

Eiken. Je krijgt er altijd een wat laffe smaak van in de mond, en de herinneringen gaan terug naar een klopvaste periode in de Neder landse vormgeving die niet als de meest briljante de geschiedenis is ingegaan....

Nieuw eiken lijkt tot leven gewekt te moeten worden, anders blijft het net zo dooiig als een gereformeerde kerkbank. Het betrekkelijk nieuwe designcollectief E15 doet iets met eiken waardoor het hout voller en levendiger lijkt dan het ooit is geweest. Daarbij hebben ze de moed de tafels en stoelen zo vorm te geven alsof ze rechtstreeks uit een klooster van Dom van der Laan lijken te stammen. Gij zult tot inkeer komen, dat is de boodschap achter deze meubelstijl.

E15 is het initiatief van productdesigner Florian Asche en architect Philipp Mainzer die hun bedrijf de naam gaven van de code die hoort bij het Londense district Hackney. Daar hielden ze enkele jaren geleden hun eerste workshop.

Ze begonnen met eerlijke houten tafels. Een van de opmerkelijkste 'eerstelingen' was een kruk die zo uit een boomstam leek te zijn gekapt, met een v-vormige inkeping tussen de poten. E15 zoekt de weg terug naar de oorsprong en het gevoel van hout.

Inmiddels is het assortiment uitgebreid met zitjes, banken, kasten en een enkele stoel. En het is ook al lang niet meer alleen eiken dat de klok slaat: het wordt gecombineerd met aluminium, roestvast staal, vilt en leer, om een al te ascetisch gebruik iets te verzachten. En eiken wordt nu ook wel afgewisseld met kersenof notenhout.

Het vervreemdende van de meubels is dat ze een déja vu-gevoel oproepen. Niets nieuws onder de zon, die langgerekte tafels op hun eerlijke poten, maar ze sluiten wel op een listige manier aan bij deze tijd waar een eerlijke eenvoudige tafel tot het middelpunt van het sociale leven is verheven. De rust van het ontwerp is een commentaar op de alledaagse gejaagdheid.

Bij het team van E15 hoort ook de Belgische ontwerper Hans de Pelsmacker, die op eigen houtje al verlichting en beelden maakte en sinds vorig jaar samenwerkt met E15.

Van hem is een table-for-two-zitje dat helemaal uit hout is opgetrokken, eigenlijk niet meer dan een lage houten wand waaruit zitting en tafelblad steken. Het eiken is met olie ingewreven, waardoor het zijn diepe gloed heeft gekregen. Je zou er een heel caf mee kunnen volzetten en dat is ongetwijfeld ook wel gebeurd maar thuis kan er ook een verloren hoek mee worden ingericht.

Het effect is dat je niet wordt afgeleid door vormgevingsuitspattingen, maar alleen door elkaar. Voor waar descheppend, heet dat ook wel.

Meer over