NieuwsWindmolenextremisme

Nieuw dieptepunt in het Drentse verzet tegen windmolens: bedrijf zwicht voor dreigbrief

Het Drentse verzet tegen windmolens kende al heftige trekjes en beleefde deze week een nieuw dieptepunt. Een lokale ondernemer stapte uit een project.

Jurre van den Berg
De Mondenweg in het Drentse Nieuw-Buinen, waar een testlocatie staat voor windmolens. Hier aan de Dreefleiding wordt onderzocht in hoeverre de windmolens storen met de grote antennes van Astron in de buurt. Beeld Harry Cock / de Volkskrant
De Mondenweg in het Drentse Nieuw-Buinen, waar een testlocatie staat voor windmolens. Hier aan de Dreefleiding wordt onderzocht in hoeverre de windmolens storen met de grote antennes van Astron in de buurt.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

‘Dat wat u in twintig jaar heeft opgebouwd, gaan wij zorgvuldig afbreken.’ Ben Timmermans, directeur van een aannemersbedrijf uit Nieuw-Buinen, kreeg een week de tijd de werkzaamheden van zijn firma voor het windpark De Drentse Monden en Oostermoer te staken. ‘Als u uw onderneming voort wilt zetten’, voegden de anonieme dreigbriefschrijvers er aan toe.

Vijftien kilometer asfalt- en puinwegen zou Timmermans’ bedrijf Avitect Infra & milieu aanleggen, een klus van 5 miljoen euro. Maar hij wilde het risico niet lopen. ‘Wat moest ik anders?’, zei hij woensdag in het Dagblad van het Noorden. ‘Een persverklaring’ waarin hij zou aankondigen zich terug te trekken was een vereiste in de dreigbrief die hij vorige week ontving. Bij dat interview wil hij het voorlopig houden.

Een nieuw hoofdstuk in het gevecht tegen windmolens? ‘Ik wil geen strijd, en ga ook geen strijd aan’, liet Timmermans zelf optekenen. Premier Mark Rutte, woensdag toevallig op werkbezoek in Groningen, noemde de bedreiging ‘onacceptabel en onbestaanbaar’.

Protest

Tegen de bouw van twee windmolenparken in de Groningse en Drentse Veenkoloniën is vanaf het begin veel protest. Nadat de streek eerst als wingewest van turf en gas is gebruikt, zijn nu hagen van tweehonderd meter hoge turbines aan de Haagse tekentafels ontsproten. Opnieuw hadden de noorderlingen er niks over te zeggen, luidt de klacht. In dorpen als Meeden, Nieuw-Buinen en Tweede Exloërmond vrezen bewoners waardedaling van hun huizen, horizonvervuiling en geluidsoverlast. Procedures tot aan de Raad van State haalden niks uit.

De dreigementen zijn niet nieuw. Aanvankelijk kregen de boeren, die de voor hen lucratieve windmolens op hun velden dulden, het te verduren. Al in 2015 stuitte een windmolenboer met een hakselaar op kettingen, opgehangen tussen de maïsplanten op zijn akker. Later kregen 34 betrokken bedrijven dreigbrieven (‘Wij staan niet in voor de veiligheid van uw personeel’). Politieke bestuurders werden op pamfletten vergeleken met nazi’s en kampbeulen. De fascisten-metafoor is geliefd bij de activisten, die spreken van ‘windmolenconcentratiekampen’. De vorige stap kwam onlangs, toen asbest werd gedumpt op de windparklocaties en rond het station van Delfzijl, waar Timmermans’ bedrijf een rotonde aanlegde.

Het is de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) niet ontgaan. De strijd tegen windmolens neemt in Noord-Nederland ‘in sommige gevallen buitenwettelijke vormen’ aan en gaat gepaard met ‘bedreiging, intimidatie en vernieling’, merkte die september vorig jaar al op in een rapportage. Vorige week kreeg de Groningse gedeputeerde Fleur Gräper ook weer een intimiderend schrijven. ‘In uw ogen zijn wij terroristen. Wij vinden van niet. Wij zijn verzetsmensen.’ Als de provincie een afrit van de N33 voor het transport van de turbines duldt, zullen represailles volgen.

Nieuwe ijsbaan

Bekende teksten, waarvan niet te zeggen is wat ze waard zijn. Voor Timmermans was het de druppel. Het is voor het eerst dat intimidatie ‘effect’ sorteert – als het offer dat dubieuze etiket al verdient. Het dreigement steekt de in Nieuw-Buinen geboren ondernemer des te meer, omdat hij zich met zijn bedrijf (150 werknemers) juist inspant voor de leefbaarheid in de Drentse gemeenschap. Zo is hij onder andere initiatiefnemer en hoofdsponsor van de nieuwe ijsbaan in het dorp. ‘Daarom doet het ons extra veel pijn dat een groep tegenstanders van het windpark ons beoordeelt als een bedrijf dat uitsluitend uit is op financieel gewin’, zei hij tegen het Dagblad van het Noorden.

Algemeen directeur Wim Wolters van windpark De Drentse Monden en Oostermoer laat er bovendien geen twijfel over bestaan: voor tirannie wordt niet gezwicht, de eerste turbine zal dit jaar gewoon verrijzen. ‘De bouw van het windmolenpark voorkomen actievoerders hiermee niet, maar ze schaden wel het regionale bedrijfsleven.’ In het kader van de gewraakte scheve verdeling van lasten en lusten was de opzet nu juist lokale ondernemers mee te laten profiteren.

‘Op deze manier zijn er alleen maar verliezers’, verklaarde burgemeester Jan Seton van de gemeente Borger-Odoorn. Hij ziet zijn dorpen verscheurd raken. Volgens hem gaat het om een klein, radicaal groepje dat met de bedreigingen een grens overgaat. De politie is een Team Grootschalige Opsporing (TGO) gestart om onderzoek te doen naar windmolenextremisme in Drenthe en Groningen, twintig rechercheurs sterk. Maar vooralsnog blijven de activisten onder de radar en stuit de recherche op de veenkoloniale zwijgzaamheid.

Seton en de politie hopen dat, nu een lokale ondernemer zo getroffen is, toch iemand zijn mond open gaat doen. Want op veel bijval kunnen de dreigementen niet rekenen. Zelfs niet op de eigen Facebookpagina van protestbeweging Platform Storm, dat zegt niet achter de actie te zitten. Anneke van Essen reageert daar zo: ‘Ik ben absoluut tegen de windmolens, maar dit soort bedreigingen keur ik echt af....dit kan niet!’

Meer over