Nieuw boekhoudgerommel plaagt beurs

Merck, het op één na grootste farmacieconcern in de VS, heeft zijn verkopen op papier opgepoetst met een boekhoudmethode die zijn rivalen niet gebruiken....

Hoewel Merck stelt dat de boekhoudmethode niet onoirbaar is, namen beleggers het zekere voor het onzekere. Zij zijn toch al nerveus over de niet aflatende stroom berichten over bedrijven die met de boekhouding zouden hebben gerommeld, de verkopen op papier zouden hebben opgepompt of de winsten illegaal zouden hebben opgepoetst.

Wall Street lijkt zich, volgens waarnemers, in zijn grootste vertrouwenscrisis ooit te bevinden. Beleggers geloven niets meer, pakken hun biezen en brengen hun geld naar Europa. Daarmee verzwakken ze de dollar, en drukken ze de Amerikaanse aandelenkoersen verder in het rood.

De Dow Jones index eindigde vrijdag 1,9 procent lager, op 9253 punten. Sinds begin dit jaar heeft de Dow ruim 15 procent van zijn waarde verloren. Ook de bredere Standard & Poor's 500 index sloot de week af met verlies: min 1,71 procent op een eindstand van 989 punten. Schermenbeurs Nasdaq heeft het het zwaarst. Sinds begin dit jaar verloren techno-beleggers al eenderde van hun inleg.

Zorgwekkend voor de beurskoersen is de ontdekking van financieel journalist David Coleman dat leden van ondernemingsbesturen massaal aandelen in hun eigen bedrijven van de hand doen. De kloof tussen aan- en verkopen van 'eigen aandelen' door topmanagers is groter dan het in de afgelopen zestien jaar is geweest, stelt Coleman. 'Kennelijk denken ondernemers dat ze hun geld beter elders kunnen stallen, dan in hun eigen bedrijf.' Coleman ziet dit als een voorbode voor verder koersdalingen. Coleman: 'Insiders weten beter wat er met hun eigen bedrijf aan de hand is, en hoe de vooruitzichten zijn.'

De koersen daalden op Wall Street over een breed front. Farmaceuten kregen, in het kielzog van Merck, de grootste klappen. Maar ook uiteenlopende bedrijven als IBM en Citigroup (financiële diensten) zagen de koersen dalen.

Een lichtpuntje was er ook: Bed, Bath & Beyond, de grootste verkoper in de VS van spulletjes voor het interieur, rapporteerde een goed eerste kwartaal. De winsten stegen met 54 procent.

Meer over