EK voetbal

Niet vaccineren EK-selectie komt Spanje duur te staan: twee besmettingen

Waarom zijn onze voetballers niet eerder gevaccineerd voor het EK Voetbal, vraagt Spanje zich af, nu alweer de tweede speler in La Selección positief test op het coronavirus. De besmettingen - en de angst voor meer - schoppen de voorbereiding van Spanje volledig in de war.

Diego Llorente deed tegen Portugal op 4 juni nog gewoon mee. Beeld Getty Images
Diego Llorente deed tegen Portugal op 4 juni nog gewoon mee.Beeld Getty Images

In de nacht van dinsdag op woensdag maakte de Spaanse voetbalbond bekend dat verdediger Diego Llorente (Leeds United) is besmet met het coronavirus. Llorente verliet daarop onmiddellijk de selectie. Eerder testte Sergio Busquets, de ervaren middenvelder van FC Barcelona, al positief op het virus.

Onduidelijk is of Llorente en Busquets het EK gaan missen. Spanje hoeft zijn definitieve selectie pas zaterdagavond door te geven, 48 uur voor zijn eerste pot op het toernooi tegen Zweden. Voetbalbond RFEF heeft nog niet besloten of het de twee wil vervangen. Vooral de absentie van Busquets zou een aderlating zijn: hij is de aanvoerder van Spanje en de as waaromheen het elftal draait. Busquets is de enige resterende speler van het team dat in 2010 het WK in Zuid-Afrika won door Nederland in de finale te verslaan.

Niet uitgesloten is dat de komende dagen meer spelers positief testen. Hoe dan ook ziet bondscoach Luis Enrique zijn voorbereiding in het honderd lopen. De oefenwedstrijd tegen Litouwen, bedoeld als generale repetitie voor het EK, moest dinsdag al worden gespeeld door het Onder 21-team (4-0 winst). Door de positieve tests zijn groepstrainingen uitgesloten, mogelijk zelfs tot aan de wedstrijd tegen Zweden. Om toekomstige besmettingen op te vangen heeft Luis Enrique een schaduwselectie opgeroepen van 17 spelers, die de komende dagen samen trainen in een aparte bubbel.

Zweden ook getroffen

De besmettingen hebben in Spanje geleid tot felle discussies over het vaccineren van de EK-selectie. Dat is tot nu toe niet gebeurd, hoewel de voetbalbond daar volgens landelijke media al twee maanden om vroeg. Dat de sporters die in juli naar de Olympische Spelen in Japan gaan wél zijn gevaccineerd, maakt de woede in de Spaanse voetbalwereld enkel groter.

Woensdagmiddag maakte de Spaanse minister van Volksgezondheid bekend dat de rest van de selectie alsnog met spoed wordt gevaccineerd. Helemaal goed kan zij het nooit doen, want ook deze beslissing lokt kritiek uit. Onder meer van een landelijke patiëntenvereniging, die klaagt dat de ‘elitevoetballers’ nu voorrang krijgen boven chronisch zieken.

Er is één ‘meevaller’ voor Spanje: ook eerste tegenstander Zweden ziet zich geconfronteerd met besmettingen. Dinsdag werd bekend dat aanvaller Dejan Kulusevski (Juventus) en middenvelder Mattias Svanberg (Bologna) positief zijn getest. Zij zullen in ieder geval ontbreken tegen Spanje. Zweden roept geen vervangers op.