Niet rijp genoeg voor de titel

Vitesse koploper van de eredivisie met een ruime voorsprong op respectievelijk Feyenoord, PSV en Ajax. In Arnhem moeten ze er nog tweeënhalf jaar op wachten. Dan is het zover, als we suikeroom Merab Zjordania op zijn woord moeten geloven. Hoewel, precies tien jaar geleden was het al realiteit.

De ploeg van de beginnende coach Ronald Koeman was het seizoen flitsend uit de startblokken geschoten en had onder meer Ajax met 3-2 verslagen door doelpunten van Victor Sikora, Matthew Amoah en Theo Janssen (uit een vrije trap). Ook een week later scoorden Sikora en Amoah. Genoeg voor een overwinning van 2-0 op AZ in de Alkmaarder Hout.


Koeman deed alles aan om zijn elftal niet met het hoofd in de wolken te laten lopen en zei blij te zijn dat naaste concurrent Feyenoord eveneens had gewonnen. 'Hoe minder aandacht Vitesse trekt, als potentiële kampioen, hoe beter het is.'


De trainer, die in november 1999 zijn assistentschap bij Louis van Gaal in Barcelona had opgegeven voor Vitesse, achtte zijn ploeg niet rijp voor de titel. En terecht.


Ondanks de aanwezigheid van Theo Janssen (nu FC Twente) en Mahamadou Diarra (nu Real Madrid) zou de ploeg niet verder reiken dan de zesde plaats in de eindrangschikking. Een jaar later werd nog de vijfde plaats behaald, maar daarna trad het verval in.


De volgende trainer mag proberen de Arnhemse droom nieuw leven in te blazen.


Meer over