Column

Niet iedereen kan omgaan met frustratie

Demonstranten in Amsterdam lopen hand in hand tijdens een protestmars tegen homogeweld op woensdag 5 april. Beeld null
Demonstranten in Amsterdam lopen hand in hand tijdens een protestmars tegen homogeweld op woensdag 5 april.

'Veel gevallen van dierenmishandeling komen voort uit frustratie, gebrekkige impulsbeheersing en een verminderd empathisch vermogen', aldus criminoloog Anton van Wijk, vrijdag in de Volkskrant in een artikel van Nienke Zoetbrood.

Samen met Manon Hardeman stelde Van Wijk een rapport op over dierenmishandeling. De groep dierenmishandelaars 'is veel diverser dan werd aangenomen'. Het is eveneens een misverstand dat dierenmishandeling alleen voorkomt in zogenaamde asociale gezinnen.

Volgens GZ-psycholoog Nienke Endenburg, ook geciteerd in het artikel, gaat dierenmishandeling dikwijls gepaard met huiselijk geweld.

Niet alleen dierenmishandeling, de meeste geweldsdelicten zullen het gevolg zijn van gebrekkige impulsbeheersing en weinig empathisch vermogen. Frustratie alleen is niet voldoende, iedereen is dikwijls gefrustreerd; het onvermogen om te gaan met frustratie leidt veelal tot geweld.

Nergens in het artikel wordt gesproken over de vermeende samenhang tussen culturele achtergrond en/of etniciteit en verminderde empathie en gebrekkige impulsbeheersing. Deze obsessie zal over enkele decennia zijn wat schedelmetingen nu zijn.

Meer over