nieuws

Niet eerder was voor Rutte en De Jonge een coronapersconferentie zo lastig als die van vanavond

Het demissionaire kabinet staat voor een van de lastigste coronapersconferenties van het afgelopen jaar. Niet eerder werden de verwachtingen in het land over mogelijke versoepelingen eerst zo ver opgevoerd om ze vervolgens weer zo resoluut de kop in te drukken.

Demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge voor aanvang van de coronapersconferentie van 8 maart. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge voor aanvang van de coronapersconferentie van 8 maart.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Een teleurgestelde Rutte heeft het vermoeide land nog even weinig te bieden: lees hier het nieuws over de persconferentie

De ministers Rutte en De Jonge moeten vanavond aan het land uitleggen waarom ze geen andere mogelijkheid zien, terwijl tot in hun eigen kabinet de overtuiging terrein wint ‘dat de rek eruit is’.

Hugo de Jonge zei het er echt bij, op de vorige corona-persconferentie op 8 maart. ‘Áls het ons lukt’, zei hij, ‘om de besmettingsfactor rond of liefst onder de 1 te krijgen... en áls de ziekenhuizen dus niet verder onder druk komen te staan…’ Maar het was het volgende gedeelte van de zin die meer aandacht kreeg: ‘Dan durven we het aan om vanaf 31 maart de buitenterrassen van de horeca weer te openen.’

En alsof hij een poging deed om het nationale humeur nog wat op te beuren, droomde hij vrijuit verder: ‘Als je het alleen buiten doet en als je het met een maximum doet van laten we zeggen 50... en als je het twee aan twee doet... dan zijn op zichzelf genomen het aantal bewegingen en daarmee ook het risico bij een heropening van de terrassen ook op zichzelf genomen overzichtelijk.’ Voor studerend Nederland voegde hij de hoop toe dat ‘we in de week voor het paasweekend in het hoger onderwijs weer kunnen starten’.

Geest uit de fles

Hij zal inmiddels niet meer met veel vreugde aan die woorden terugdenken. Want terwijl cafébazen hun terrassen al schrobden en de universiteiten hun roosters al rondmaakten, ging zelfs in het kabinet de geest uit de fles. Verwachtingen zijn snel gewekt. In elk geval in het D66-smaldeel bleken de ministers afgelopen vrijdag vergeten dat het allemaal voorwaardelijk was.

Onderwijsminister Van Engelshoven liet weten te verwachten dat de hogescholen en de universiteiten volgende maand weer deels open kunnen. Minister Kaag, nog in haar electorale overwinningsroes, voegde vol bravoure toe dat de avondklok ‘heel snel’ moest worden ingetrokken. ‘De rek is eruit bij veel mensen.’

Ook zij zullen inmiddels spijt hebben van die woorden, want in het weekend werden ze hardhandig met hun neus op de feiten gedrukt. Eerst door leden van het Outbreak Management Team die wezen op het snel toenemende aantal dagelijkse besmettingen, en publiekelijk lieten weten daarom geen enkele ruimte voor versoepelingen te zien. Vervolgens door hun collega’s in het Catshuis, Rutte en De Jonge voorop, die zich achter de virologen schaarden.

De berichten uit de wandelgangen dat Kaag inmiddels excuses zou hebben aangeboden aan haar ambtsgenoten omdat ze ‘een verkeerde indruk had gemaakt’, werden maandag door andere bronnen weer ontkend.

Zeker is wel dat D66 nu in de loop van twee maanden al drie keer een punt heeft gemaakt van de avondklok, maar zonder door te bijten. Want als de voortekenen niet bedriegen hebben Rutte en De Jonge het land vanavond niet veel meer dan teleurstellingen te bieden: de collegezalen blijven leeg, de terrasstoelen binnen, de winkels goeddeels dicht, de bezoekregeling beperkt en de avondklok van kracht. Wie hoopte op een buitenlandse meivakantie, is ook een illusie armer: het negatief reisadvies blijft tot zeker half mei gelden.

Lenteavonden

Voor de bewindslieden zit er weinig anders op dan nog maar een keer benadrukken dat er heus wel een keer verlichting komt. Zoals ze sinds januari al een paar keer hebben gedaan. Als het tenminste meezit met de vaccinaties, als het buiten maar warm en zonnig genoeg wordt, en, in De Jonges eigen woorden: ‘Áls de ziekenhuizen niet verder onder druk komen te staan…’

Op sterk aandringen van de verzamelde burgemeesters gaat alleen het aanvangstijdstip van de avondklok naar 22.00 uur, opdat er iets meer ruimte komt om te genieten van de lengende lenteavonden. Dat moet ook de handhaving makkelijker maken.

Het zal voor de meeste tv-kijkers voelen als een tocht van de regen naar de drup. Daar moet ook Sigrid Kaag het voorlopig mee doen.

Meer over