Nieren groeien niet aan bomen

Brief aan allen die zich (nog) niet hebben laten registreren als orgaandonor: stel u voor dat op een dag blijkt dat u een nieuwe nier of een nieuw hart nodig hebt....

Ulla SpithostBergumKaren van MeeterenDiemen18 jaarB. SmitHeilooA. Willemsen-HartsuikerHilversumCor Visser en Almere

Ik vind dat de orgaandonatie geregeld moet worden met respect voor ieders mening. Natuurlijk heb je het recht om je als donor te niet te willen laten registreren – om welke reden dan ook – maar eigenlijk zou je in dat geval ook geen orgaan van een ander moeten willen ontvangen.

Als niet snel voldoende mensen zich als donor laten registreren, vind ik dat diegenen die geen donor wensen te zijn onder op de wachtlijst voor orgaantransplantatie moeten worden gezet. Het klinkt hard, maar het is wel eerlijk.

Agressief
Ik heb geleerd dat je goed met je eigen lichaam om moet gaan. Veel mensen die op dit moment wachten op een orgaan hebben dit niet gedaan. Ze eten ongezond, roken, rijden in de auto en bewegen te weinig terwijl ze weten dat dit schadelijk is voor hun lichaam. Aan deze mensen wil ik mijn organen niet afstaan.

Agressief
De agressieve manier van donorwerving staat mij erg tegen. De Nierstichting doet het voorkomen alsof nierpatiënten overlijden omdat ik mijn orgaan niet af wil staan. Maar nee, die mensen overlijden omdat hun nieren falen, niet omdat ik tegenwerk. En als ze beginnen over verplichte donorregistratie, dreigen met straffen en beloningen of je achteraan in de wachtlijst plaatsen als je geen donor bent, kunnen ze het bij mij echt vergeten! Het spijt me heel erg voor de mensen die het wel verdienen een nieuwe nier te krijgen, maar ik weiger om donor te worden. Met dank aan de Nierstichting en aan alle mensen die er een zeer ongezonde levensstijl op na houden.

Donorprofiteurs
Mensen die wel een uitkering willen ontvangen als ze gehandicapt worden, maar het vertikken hun premie te betalen, noemen we profiteurs. En terecht. Net als mensen die op het werk wel een verjaardagscadeautje willen, maar hun snor drukken bij de collecte voor de verjaardagspot. Hoe kan het dan zijn dat zo veel mensen in Nederland wel een donororgaan willen ontvangen, bijvoorbeeld na een ongeluk, maar het vertikken om zich zelf als donor te laten registreren? Ik vind dat klaplopers van de allerergste soort, die zich de ogen uit hun kop moeten schamen.

Huidtransplantatie
Iedere kleine baby die een pot hete thee over zich heen kreeg, zal blij zijn met de visie van Jelle Wierda uit Ruurlo (Geachte redactie, 15 mei). Dat een mens de reden voor zijn gezondheidsproblemen bij zichzelf moet zoeken en niet zijn heil moet zoeken in ‘schijnoplossingen’. Maar een baby die een huidtransplantatie nodig heeft, zal toch een donor nodig hebben, die zich niet enkel met diens eigen gezondheid bezighoudt, maar ook met die van anderen.

Casper
Met rode ogen na een doorwaakte nacht aan het sterfbed van mijn 15- jarige zoon las ik de artikelen en argumentaties over orgaandonatie. Welke argumenten moet ik als vader nog aandragen om u als lezer een donorcodicil te doen invullen? Mijn zoon, Casper Visser, wordt een van de voor u anonieme tweehonderd doden als gevolg van het orgaantekort. Casper is niet anoniem, hij is mijn zoon.

Meer over