Niemand wil het tegen Spekman opnemen

Opstandige PvdA'ers zochten de afgelopen weken naar een serieuze rivaal om partijvoorzitter Hans Spekman van de troon te stoten. Niemand hapte toe.

PvdA-leider Diederik Samsom (L) en voorzitter Hans Spekman. Beeld anp
PvdA-leider Diederik Samsom (L) en voorzitter Hans Spekman.Beeld anp

Een uitdager om Hans Spekman als PvdA-voorzitter te vervangen, kan zich officieel nog tot vandaag 10.00 uur melden bij het partijbureau. Gezocht wordt 'een verbindende schakel' die de 'verbeterslag en vitaliseringsslag van de vereniging' gaat leiden, aldus de vacature.

Niemand verwacht dat het er nog van gaat komen. Heel wat namen circuleerden de afgelopen weken in het geruchtencircuit, van ex-Kamerlid Myrthe Hilkens tot Kamerlid Jacques Monasch, maar bij navraag blijken ze allemaal één ding gemeen te hebben: PvdA-voorzitter? Nee, dank u.

null Beeld anp
Beeld anp

Gemiste kans

Pogingen zijn er genoeg geweest. Enkele afdelingen en de interne protestbeweging Linksom! hebben lijntjes uitgegooid. Een groepje rond het kritische lid Sander Terphuis benaderde eveneens potentiële kandidaten. 'Maar het is blijkbaar geen populaire vacature,' aldus Gerard Bosman van Linksom! 'Een gemiste kans voor de partij,' meent Terphuis. 'Het zou goed zijn voor Hans om het debat aan te gaan.'

Volgens de critici valt er genoeg af te dingen op het voorzitterschap van Spekman. De laatste drie verkiezingen gingen verloren, de ambitie om het ledenaantal te verdubbelen is niet waargemaakt (duizenden leden haakten af) en het hoofdkantoor zetelt nog steeds aan de Amsterdamse Herengracht en niet in 'een gewone wijk', zoals Spekman bij zijn vorige campagne beloofde.

Toch kan Spekman bij veel PvdA'ers op steun rekenen. Kamerlid Lutz Jacobi - zij werd terloops gepolst - is 'fan van Hans'. Mary Fiers, een Eindhovense ex-wethouder wier naam ook circuleerde, vindt dat Spekman het 'heel erg goed doet'. De Utrechtenaar zou nog steeds een 'breed draagvlak' hebben binnen de partij, ondanks de electorale neergang.

Spekman met lijsttrekker Diederik Samsom. Beeld anp
Spekman met lijsttrekker Diederik Samsom.Beeld anp

Jeremy Corbyn

Tegenstanders ondervonden ook een andere complicatie in hun zoektocht: de partij wil naar links, maar er zijn weinig kandidaten te bedenken met een linkser profiel dan Spekman. 'Wat zou het mooi zijn: een Jeremy Corbyn voor de PvdA,' mijmert één PvdA'er die anoniem wil blijven. 'Jammer dat het er niet van komt.'

Spekman moet de partij er de komende vier jaar weer bovenop helpen. Nu er geen rivaal is gevonden, krijgt hij ook van critici 'het voordeel van de twijfel' om 'zijn beloftes en idealen alsnog waar te maken'. 'Hij moet een serieus links geluid gaat laten horen als partijvoorzitter', staat er in een verklaring opgesteld door Terphuis. 'Weg uit Den Haag, weg bij Samsom, en weg bij het kabinetsbeleid.'

Of dat gaat gebeuren, is twijfelachtig. Spekman vormt in de partijtop een hecht blok met partijleider Diederik Samsom, minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en vicepremier Lodewijk Asscher. 'We laten ons niet uit elkaar spelen,' verkondigde Dijsselbloem afgelopen september, nadat oud-voorzitter Felix Rottenberg kritiek had geuit op de partijkoers.

Volgend jaar wacht een nieuwe test voor het viertal aan de PvdA-top. Dan moet blijken wie zich kandidaat stelt voor het lijsttrekkerschap bij de volgende verkiezingen.

Jeremy Corbyn. Beeld getty
Jeremy Corbyn.Beeld getty
Meer over