Niemand mag aan het imago van de Tour komen

De folklore is afgeschaft. De medische controle, traditioneel op vrijdag voor de start van de Tour de France, behoort niet meer tot het vaste programma....

Dat het deel uitmaakte van de traditie was onbelangrijk. De regels in de Franse ronde zijn aangehaald. In de 95ste editie telt maar een belang: het imago. Het moet met hand en tand worden verdedigd. Men mag niet aan de Tour komen, niemand, sprak Christian Prudhomme dreigend.

‘Alles moet worden gedaan om een herhaling van vorig jaar te voorkomen. In het tweede deel ontspoorde de ronde volledig’, zei de Tourdirecteur in de aanloop naar het evenement, doelend op de affaires rond geletruidrager Michael Rasmussen, de positieve dopingtest van Sinkewitz, Moreni en die van Aleksandr Vinokoerov.

Tien jaar na de Festina affaire heeft de organisatie daartoe het recht in eigen handen genomen. De Fransen schoven de internationale wielerunie als incompetent aan de kant. De reeks aan dopingschandalen hadden de laatste jaren aangetoond dat de overkoepelende federatie de verantwoordelijkheid niet aankon. Prudhomme: ‘En wij worden telkens met de problemen opgezadeld.’

Amaury Sport Organisation (ASO), verantwoordelijk voor de Tour, schreef daarop haar eigen regels. Wie wil deelnemen aan het grootste evenement, heeft zich daar maar aan te houden. De organisatie kent geen genade meer.

De twintig deelnemende ploegen hadden geen andere keuze dan het convenant te tekenen waarin zij toezegden mee te werken aan diverse antidopingmaatregelen.

Daarin is onder meer opgenomen dat de teams in de periode voor de Tour de verblijfplaats van hun renners bekend moesten maken om zo het Franse antidopingagentschap (AFLD) de mogelijkheid te bieden out-of-competitioncontroles uit te voeren.

Tevens onderschreven de ploegen dat hun werknemers bij een positieve test onmiddellijk uit de ronde worden gezet. De tegenexpertise hoeft daarbij niet te worden afgewacht. Indien de verantwoordelijkheid voor de misstap bij de ploeg kan worden gelegd, dienen alle renners op te stappen en krijgt het team een boete van 100 duizend euro.

De ploegen stonden met de rug tegen de muur. De Tour is de levensader van de wielersponsoring. Het wurgcontract niet ondertekenen was geen optie. ASO toonde vorig jaar al aan dat zij niet schroomt haar machtspositie te gebruiken. Destijds werd de deur dichtgegooid voor Unibet.com.

Dit jaar liet zij Astana weten niet welkom te zijn in Frankrijk. Dat daarbij titelverdediger Alberto Contador werd geslachtofferd, nam men voor lief. De ploeg bracht twee jaar op rij de goede naam van de ronde in diskrediet en moest eerst maar over een langere periode goed gedrag tonen. Dat Astana dit seizoen Johan Bruyneel aanstelde als nieuwe manager en wetenschapper Rasmus Damsgaard inhuurde voor het anti-dopingbeleid, overtuigde ASO niet.

Ook op de aanwezigheid van Tom Boonen, vorig jaar winnaar van de groene trui, wordt in de Tour geen prijs gesteld. De Belg werd in mei betrapt op het gebruik van cocaïne, ontliep een straf omdat het om een controle buiten competitie ging, maar vond geen pardon in Frankrijk.

De organisatie oordeelde dat zijn deelname een negatieve invloed zou kunnen hebben op het imago van de ronde. Het gaat dit jaar boven alles. En zonder de UCI zal het beter zijn de Franse wet te handhaven, verwacht Prudhomme. ‘Ik geloof in het toenemende bewustzijn van ploegen en renners. Het wielrennen is bezig een dimensie te hervinden die het nooit zou mogen verliezen.’

Het was opmerkelijk dat de UCI in Brest donderdag en vrijdag toch gewoon bloedcontroles uitvoerde in het peloton. Die zullen worden gebruikt voor het biologische paspoort.

Het jongste en meest bewierookte middel in de strijd tegen doping, in oktober 2007 in Parijs gepresenteerd als dé redding van de Tour en de wielersport, staat deze maand niet ter beschikking van de Franse dopingcontroleurs. Met het buitensluiten van de UCI verspeelde ASO ook de toegang tot de bloedprofielen van de renners.

In de zes weken voorafgaand aan de Tour voerde de AFLD 60 tot 70 controles uit, lang niet genoeg om een consistent beeld te kunnen schetsen van een renner. Die nederlaag wordt door de Fransen voor lief genomen. Zolang het imago van de ronde maar niet in het geding is.

Meer over