Niemand jokt - en ook dat is een leugen

Aantoonbaar liegen is een doodzonde. Maar Kamerleden in het ADHD-circus weten: een goede leugenaar gebruikt zoveel mogelijk de waarheid...

Je hebt van die knullige leugentjes – Rita Verdonk die beweerde dat ze nooit lid was geweest van de PSP, hopend dat de ledenadministratie was weggegooid.

Er zijn gehaaide draaikonten – Wouter Bos die in een financieel debat voor zich hield dat hij met zijn blackberry de boedel van Fortis aan het opkopen was.

En je hebt leugens om het landsbelang te dienen – premier Balkenende die volhield dat de kredietcrisis ons heus niet in een recessie zou storten.

Dus wie anders beweert, Binnenskamers laat zich niet foppen: in de politiek wordt gejokkebrokt bij het leven.

Het was ons het weekje wel. Eerst belazerde de Arubaanse minister van Justitie de kluit. Wegens verplichtingen in de VS meldde hij zich af voor een gesprek met een ingevlogen Kamerdelegatie. Maar hij liet zich wel in korte broek op een zonnig terras betrappen. Stom!

Toen werd het pas écht bal. Eimert van Middelkoop, de minister van Defensie, was dinsdag bij het vragenuurtje even vergeten dat hij met Telegraaf-chroniqueur Stan Huygens had gebabbeld over Uruzgan. De citaten waren ‘uit de lucht gegrepen’.

Maar hij had het wel degelijk zo gezegd, gaf hij later toe. En dus legt de krant van wakker Nederland nu dag na dag zijn hoofd op het hakblok.

Zoveel gedraai kan het goudeerlijke Binnenskamers niet verdragen. Spelen de Kamerleden al even hard met de waarheid als ministers?

‘Liegen kan écht niet’, bezweert Ernst Cramer van de ChristenUnie, partijgenoot van Eimert van M. ‘Het gebeurt toch, omdat politici zo slecht kunnen zwijgen. We maken in dit ADHD-circus veel te veel herrie.’

Al is een fout volgens hem menselijk. ‘Elk kind heeft recht op zijn eigen bult. Je leert alleen lopen als je een keer ongenadig op je plaat gaat.’

De boomlange PvdA’ er Paul Tang voelt nattigheid en probeert zich uit de voeten te maken. ‘Of ik jok? Over wat? Ik ontken alles!’ Ahum. Dan volgt de tip van Tang: ‘Een goede leugenaar gebruikt zo veel mogelijk de waarheid. Ik heb geen briljant geheugen, dus ik kan al die verzinsels niet onthouden.’

Dat blijkt bij het CDA ook al het credo van Liesbeth Spies. ‘Bij mijn opa en oma hing vroeger een bordje: wie liegt, moet veel onthouden.’ En ze wijst naar een fraai geschilderde tekst boven de lambrisering van haar werkkamer: Men sal snellic horen ende traghelic antwoorden.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, weet Spies. ‘Het is ijdelheid te denken dat je ermee wegkomt. Van Middelkoop bewijst dat. Nederland wordt er niet slechter van als wij politici wat vaker zouden zwijgen.’

Dat advies lijkt ons niets voor de flamboyante Ton Elias, het kersverse VVD-Kamerlid. ‘Print voor de aardigheid even een cv’tje!’, wuift hij naar zijn secretaresse als we aankloppen.

Communicatiegoeroe Elias vaart op het kompas van een partijcoryfee. ‘Hans Wiegel zei altijd: je hoeft niet alles te vertellen, je kunt zwijgen, je mag je verhaal van een mooi strijklicht voorzien.’

Het goede voornemen van de nieuwkomer: ‘Als je het niet precies weet, je mond houden. Dan maar een keer minder op tv.’

Meer over