Niemand beschermt de paling

‘Stevige conclusies’ trok de commissie-Eijsackers begin deze maand over de stand van de paling, al zegt professor Herman Eijsacker, bioloog, voorzitter en naamgever van de commissie het zelf.

Op basis van de bevindingen van de commissie, en een tegenvoorstel van de beroepsvissers, formuleerde minister Verburg vorige week een compromis: de palingvisserij wordt één maand – in oktober – stilgelegd. Daarnaast zet de beroepsvisserij in augustus en september 50 ton schieraal ‘over de dijk’ uit. Dat wil zeggen: de beroepsvissers laten 50 ton van de gezondste paairijpe gevangen aal los op plekken vanwaar ze – niet gehinderd door stuwen en gemalen – de Sargassozee bij Mexico kunnen bereiken om zich voort te planten.

Onvoldoende om de paling te redden – alle EU-lidstaten moeten voor 1 april een aalbeheersplan indienen – maar Eijsackers kon met het compromis leven.

Maar toen kwam de Kamer in actie. Niet om het voorstel aan te scherpen, maar om het af te schieten. PVDA, CDA, VVD, SGP en SP keerden zich, in navolging van de vissers, tegen een visverbod.

En Herman Eijsackers blijft nu zitten met de vraag: ‘Hoe het kan dat onze keiharde informatie niet doordringt bij de Kamerleden?’

Ook commissielid Jaap van der Meer ‘begrijpt er niets van’. Wel had Van der Meer, marine-ecoloog bij het NIOZ, het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, al het idee ‘dat ons verhaal niet helemaal overkwam, twee weken geleden, tijdens de hoorzitting’.

Nu is het verhaal ingewikkeld, maar de kern is vrij simpel, aldus Van der Meer. ‘Als het doel is om de paling te redden, dan kan er niet gevist worden. Er kan pas gevist worden als de intrek van glasaal 15 keer hoger is dan nu. En dan met de helft van het aantal vissers.’

Van der Meer was ‘stomverbaasd’ toen hij een dag later las dat als het aan de Kamerleden lag er wel gevist kon worden in oktober.

Het Wereld Natuur Fonds probeerde gisteren het tij nog te keren met advertenties in de dagbladen. Woordvoerder Carel Drijver: ‘Wil je de palingstand echt snel verbeteren, dan moet je zeker vijf maanden per jaar niet vissen, en dat voor de komende jaren.’ Vergeefs, zo lijkt het. Gisteravond diende het CDA een motie in, waarin het stilleggen van de aalvisserij in oktober niet meer voorkomt. Wel verplicht de motie de beroepsvissers om 157 ton schieraal (volwassen aal) uit te zetten. 50 ton daarvan moet ‘schoon’ zijn. Dat wil zeggen: geen zieke of met virussen geïnfecteerde aal uit geselecteerde gebieden. CDA-Kamerlid Ad Koppejan: ‘Het signaal is niet: er is niets aan de hand. Maar we honoreren wel het aanbod van de vissers. Ze gaan nu vissen voor duurzaamheid.’ Herman Eijsacker: ‘Ik kan alleen maar zeggen: uit wetenschappelijk oogpunt is dat volstrekt onvoldoende.’

Paling (ANP) Beeld
Paling (ANP)
Meer over