Niemand bekent schoppen tegen hoofd

Geen van de acht verdachten van betrokkenheid bij de dood van de Almeerse grensrechter Richard Nieuwenhuizen heeft bekend hem tegen het hoofd te hebben geschopt. Dit zeggen hun advocaten in aanloop naar de eerste pro-formazitting van de zaak op 11 maart. Wel zou één verdachte hebben verklaard tegen zijn schouder te hebben geschopt.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER CHARLOTTE HUISMAN

UTRECHT - De grensrechter van de Almeerse club Buitenboys overleed op 3 december, nadat hij de dag ervoor na een wedstrijd ernstig was mishandeld door een aantal leden van het B1-elftal van Nieuw Sloten. Trappen tegen zijn hoofd zouden hem fataal zijn geworden.

Zes spelers van 15 tot 17 jaar van dit Amsterdamse elftal en een vader (50) van een van hen zitten vast op verdenking van betrokkenheid bij Nieuwenhuizens dood. Eén van de verdachten is vrijgelaten.

Nu het recherche-onderzoek is afgerond, is er volgens de advocaten nog veel onduidelijk over de fatale vechtpartij, ondanks de tientallen gehoorde getuigen en een groot aantal foto's gemaakt rond het incident. Daarom worden op verzoek van de verdediging dertig getuigen opnieuw verhoord door de rechter-commissaris.

De getuigen hebben verschillende lezingen van het gebeurde. Het is bij een dergelijke grote vechtpartij lastig om te bepalen wie de fatale schop heeft uitgedeeld. 'Bij grote vechtpartijen is het beeld vaker diffuus', zegt advocaat Sander Janssen van een 15-jarige verdachte. 'Het enige dat zeker is, is dat deze meneer is overleden na een zware ruzie', zegt advocaat Sidney Smeets van de volwassen verdachte.

Voorzitter Wim Snoek van voetbalclub Nieuw Sloten mag niet met de ouders van de verdachten praten, om de waarheidsvinding niet te verstoren. Vanwege het onderzoeksbelang zitten de zes minderjarige verdachten al bijna drie maanden in bewaring. Een aantal advocaten gaat tijdens de eerste zitting nogmaals vragen om hun vrijlating. Janssen: 'De meeste van deze jongens hebben een blanco strafblad. Dit lange zitten is heftig voor hen.'

Ook zijn sommige advocaten er niet blij mee dat de pers het proces mag bijwonen. In de regel vinden rechtszaken met minderjarigen achter gesloten deuren plaats. Hans Rispens, advocaat van de als enige vrijgelaten 16-jarige verdachte, zal ter zitting vragen of een deel van het proces buiten de openbaarheid kan plaatsvinden.

Rispens: 'Stel dat iets dat hij zegt uit zijn verband wordt gerukt en op Twitter wordt gezet, dan kan dat hem in gevaar brengen.' Deze jongen werd al snel na zijn aanhouding vrijgelaten omdat hij meteen heeft aangegeven wat zijn aandeel was in de vechtpartij. Volgens zijn advocaat heeft hij een andere deelnemer aan het gevecht geschopt en geslagen en niet de grensrechter.

undefined

Meer over