Nick and Norah, Moneyball, Bettie Page

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Kat Dennings en Michael Cera als Norah en Nick.Beeld Columbia Pictures

Nick and Norah's Infinite Playlist (Peter Sollett, 2008)
RTL 7, 00.00-01.35 uur.

Het is even klassiek als onweerstaanbaar: zien hoe toekomstige geliefden niet zien hoe ze voor elkaar bestemd zijn. Ook de romantische komedie Nick and Norah's Infinite Playlist drijft op dit uitgangspunt en ontpopt zich als een onderhoudende film tegen het altijd fraaie decor van nachtelijk New York.

Michael Cera, die aardige jongen uit Juno die zo lief gitaar kon spelen, is de Nick uit de titel, het enige heteroseksuele lid van het bandje The Jerk Offs. De meeste tijd besteedt hij aan het samenstellen van cd's voor zijn vriendinnetje, dat het desondanks heeft uitgemaakt - zijn laatste cd gooit ze opzichtig weg. En die wordt uit de prullenbak gevist door een van haar klasgenoten, Norah (Kat Dennings), die hem niet kent maar wel dol is op zijn muzieksmaak. Dan weet je als kijker genoeg en gaat het alleen nog om de weg die naar de vereniging leidt: gedurende een lange avond en nacht, waarin het bandje optreedt, mensen zoekraken en iedereen op weg is naar het optreden van de mysterieuze Fluffy, komen de twee elkaar vaak tegen, ook in het bijzijn van elkaars exen. Keer op keer merken ze hoezeer hun muzieksmaken versmolten zijn, zonder de romantische implicaties daarvan te willen accepteren omdat ze denken dat ze helemaal niet bij elkaar passen.

Uiteindelijk belanden ze voor de klassieke slotscène in een zeer toepasselijke omgeving, die tegelijk duidelijk maakt waarom Norah in muzikantenkringen nogal populair is. Het is de origineelste en mooiste scène van de film; hij kan zo in de canon van klassieke liefdesscènes en is op zich al een reden om de soms behoorlijk melige film uit te zitten.

Moneyball (Bennett Miller, 2011)
RTL 8, 20.30-23.10 uur.

Als je maar genoeg verstand van statistieken hebt, kun je elke honkbalwedstrijd winnen. Dat is zo'n beetje de achterliggende gedachte waarmee Billy Beane (Brad Pitt), manager van de Oakland Athletics, een nieuw team samenstelt nadat de ploeg een deerniswekkende nederlaag heeft geleden en zijn drie beste spelers zijn weggekocht. Wat volgt, verloopt langs bekende lijnen: Beane volgt een plan dat anderen voor waanzinnig verklaren en dat de volhardende manager voor schier onoverkomelijke problemen stelt. Ondanks die klassieke ingrediënten is Moneyball net even anders dan écht traditionele sportfilms: licht onderkoeld waar je vet effectbejag verwacht. En (co-producent) Brad Pitt is sterk als verbitterde ex-honkballer en bikkelharde manager.

Brad Pitt als Billy Beane.Beeld Sony Pictures

The Notorious Bettie Page (Mary Harron, Guinevere Turner, 2005)
BBC 1, 01.05-02.35 uur.

Biografie van de beroemde pin-up uit de jaren vijftig, door het conservatieve volksdeel destijds beschouwd als een gevaar voor de godvrezende samenleving. Page, die bepaald niet terugdeinsde voor een sadomasochistische pose meer of minder, werd zelfs opgeroepen door een Senaatscommissie die het verband onderzocht tussen pornografie en jeugdcriminaliteit. Dat is ook het moment waarop dit portret begint. Gretchen Mol (Rounders, Boardwalk Empire) speelt Page als een vrolijke, onbezorgde en geëmancipeerde meid, waar de echte Bettie een veel minder open boek was. Regisseur Mary Harron (American Psycho) tekent dit optimistische portret tegen de achtergrond van mooie, sfeervolle beelden van de benauwende jaren vijftig.

Het internationale pin-up model Betty Mae Page.Beeld afp
Meer over