Nicaragua verleent asiel aan indianenleider Peru

MANAGUA (ANP) - De regering van Nicaragua heeft dinsdag politiek asiel verleend aan een belangrijk leider van indiaanse Peruanen, Alberto Pizango. De Indiaan vluchtte eerder op de dag naar de Nicaraguaanse ambasade in Lima.

Volgens ambassadeur Tomas Borge zal Nicaragua Peru om een veilige uitreis van Pizango verzoeken. Pizango wordt in Peru verdacht van rebellie, samenzwering en opruiing. ,,Hij is betrokken bij een politieke situatie vol geweld, protest en strijd. Hij is daarom een slachtoffer van politieke vervolging'', aldus Borge.

Pizango leidt de Inter-etnische Vereniging voor de Ontwikkeling van het Peruaanse Oerwoud (Aidesep). De actiegroep is volgens de regering verantwoordelijk voor het uitbreken van de ongeregeldheden waarbij vrijdag en zaterdag 24 politieagenten en acht burgers om het leven kwamen. Aidesep schat het aantal doden onder de indiaanse burgers op dertig tot vijftig.

Indianen voeren sinds begin april hard actie in het Amazonegebied van Peru uit protest tegen recente wetswijzigingen. Die bedreigen in hun ogen oude indiaanse rechten op land en hulpbronnen. De regering stelt de regio sneller economisch te willen ontwikkelen onder meer door oliebronnen te exploiteren.

Meer over