Nibud: registreer studieschuld bij BKR

Studenten met een hoge studieschuld moeten worden aangemeld bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Zo moeten zij tegen zichzelf worden beschermd.

Van onze verslaggever Thomas van der Kolk

Dat vindt het Nationaal instituut voor budgetvoorlichting (Nibud). Het instituut hoopt dat studenten daardoor minder snel extra geld gaan lenen naast hun basisbeurs. Een studieschuld telt nu niet mee bij het aangaan van een hypotheek, maar als diezelfde schuld geregistreerd staat bij het BKR kan het krijgen van een lening wel een stuk moeilijker worden. Het Nibud hoopt dat de dreiging van een registratie studenten afschrikt.

Demotiveren

'Het is niet de bedoeling om studenten te demotiveren', verduidelijkt een woordvoerdster. 'Maar het kan voor sommige studenten wel een extra prikkel zijn om er eerst eens goed over na te denken. Hoe het precies moet worden uitgevoerd, daar is nog niet over gesproken. Daar gaan wij ook niet over.'

Volgens de woordvoerdster is het ook niet zo dat het Nibud de verplichte registratie ziet als de enige manier om de groeiende schulden tegen te gaan. 'Je zou er bijvoorbeeld ook aan kunnen denken de studenten zelf aan het einde van hun studie hun schulden te laten melden. Maar het zou goed zijn als banken en hypotheekverstrekkers meer inzicht zouden hebben in de financiële situatie van afgestudeerden. Die instanties kunnen dan zelf bepalen of ze de studieschuld meewegen bij het verstrekken van een lening.'

Oplopende studieschulden

Het Nibud liet vorige week al weten dat het zich zorgen maakt over de snel oplopende studieschulden. Het instituut rekende voor dat een eerstejaars student gemiddeld 320 euro per maand leent en daardoor na 4 jaar een studieschuld heeft van minimaal 15.360 euro, exclusief rente. Vier jaar geleden kwam de gemiddelde schuld van studenten die hun studie hadden afgerond nog uit onder de 10.000 euro, inclusief rente.

Volgens het Nibud zijn studenten vaak niet goed op de hoogte van de voorwaarden waarop zij een lening kunnen afsluiten. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat zij tijdens hun studie al rente betalen. Sommige studenten denken zelfs dat er helemaal geen rente hoeft worden betaald, blijkt uit gegevens van de Informatie Beheer Groep (IBG). Als er een verplichte registratie wordt ingevoerd kunnen studenten ook meer inzicht krijgen in hun eigen leengedrag, denkt het Nibud.

Studentenvakbond

Het BKR, hypotheekverstrekkers en de Nederlandse Vereniging van Banken zien het plan van het Nibud wel zitten, maar de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vindt het geen goed idee. 'Een BKR is niet het juiste middel om te hoge studieschulden tegen te gaan. Straks kunnen afgestudeerde studenten die een baan hebben gevonden geen huis of auto meer kopen,' aldus voorzitter Gerard van Oosterwijk vrijdag in de Telegraaf.

De LSVb ziet meer in betere informatievoorziening aan studenten. Het Nibud erkent dat er mogelijkheden zijn om studenten beter voor te lichten over hun leengedrag. 'Maar het blijft belangrijk dat ook andere instanties het kunnen zien als afgestudeerden een forse studieschuld hebben opgebouwd', aldus de woordvoerster.

BKR (bkr.nl) Beeld
BKR (bkr.nl)
Meer over