New Yorkse scholen nu ook dicht op islamitische feestdagen

Abdul Ibrahim, de slager bij de Dubai Deli, hier verderop in de straat, straalt helemaal. Ja, zegt hij, het is kinda cool: het is donderdag de eerste keer dat Eid Al-Hadha, het Offerfeest, in New York een officiële vrije schooldag is. 'Het voelt als een soort erkenning', zegt Ibrahim, een man met Palestijnse wortels, vanonder zijn petje van de New York Yankees. 'Ze hadden dit veel eerder moeten doen.'

Muslim Day Parade, New York, 2010. Beeld afp
Muslim Day Parade, New York, 2010.Beeld afp

Op de stoep zijn zijn kinderen aan het steppen - deze woensdag zijn ze ook vrij, wegens Yom Kippoer, de heiligste joodse dag. Dat is een dag die al decennia door de Amerikaanse openbare scholen wordt gevierd, net als Rosh Hashannah vorige week, het joodse nieuwjaar (twee dagen vrij). En natuurlijk vieren ze hier al eeuwen Kerst (één dag) en Goede Vrijdag, de grote christelijke feesten. Nu krijgt de laatste grote monotheïstische godsdienst dus ook zijn plekje op de schoolkalender. Ook het Suikerfeest wordt een vrije dag.

Zo makkelijk kan het dus zijn. 'Dit is gewoon een kwestie van gezond verstand', zei burgemeester De Blasio in maart, toen hij het groene licht gaf voor de islamitische vrije dagen. 'Dit past bij de groeiende moslimgemeenschap en hun bijdrage aan de stad.' Het besluit werd met gejuich ontvangen en nu de dag daar is spreekt activiste Linda Sarsour, moeder van drie moslimkinderen, van een 'grote overwinning'.

Ibrahim, een man die ook gewoon varkensvlees snijdt voor zijn klanten, noemt zichzelf een moderne moslim, die weinig aan zijn godsdienst doet. Maar toch. 'Hierdoor voel je je als moslim thuis. Ja, ze hadden dit veel eerder moeten doen.'

Grootste

New York is niet het eerste Amerikaanse schooldistrict dat de islamitische vrije dagen op de kalender zet, maar wel het grootste. Ruim een miljoen kinderen zijn vandaag vrij. Naar schatting 10 procent van hen is islamitisch.De dag wordt gevierd in een tijd dat vriendelijke grijsaards in pickuptrucks (van wie ik ver buiten New York een lift kreeg, twee weken geleden) zomaar beginnen te fulmineren over 'de terrorist Osama Obama', een tijd waarin de Republikeinse presidentskandidaat Ben Carson zomaar kan verkondigen dat een islamitische president hem geen goed idee lijkt. 'Dat zijn geen fijne dingen om te horen', zegt Ibrahim.

Dan voelt zo'n vrije dag dus als een handreiking. In Nederland, met tien christelijke feestdagen, wordt ook weleens voorzichtig gepleit voor een iets islamitischer schoolkalender. Maar toen wij nog in Amsterdam-West woonden ging het met de verwitting van de school eerder de andere kant op: alle aandacht en energie die vroeger naar het Suikerfeest gingen gaan nu naar Kerst en Sinterklaas.

De Blasio's voorganger Bloomberg had zich nog tegen de islamitische wensen verzet. Hij voorzag een glijdende schaal. 'In een stad zo divers als de onze, met zo'n beetje elke godsdienst die we kennen, houden we zo geen schooldag meer over.'

Een hele opluchting

Vooralsnog gaat het goed. De islamitische vrije dagen gaan niet ten koste van het aantal lesdagen (ze zijn uit het assortiment studie- en sneeuwdagen gehaald), wat een hele opluchting is voor werkende New Yorkers die zich niet nog een dag oppas kunnen veroorloven. Wel hebben ook andere minderheden hun kans schoon gezien; in juni zette De Blasio ook het Nieuwe Maanjaar, belangrijk voor Aziaten, als vrije dag op de schoolkalender, en er is een lobby gaande van hindoes die voor Diwali (de overwinning van het goede op het kwade) hetzelfde willen.

Om die reden bewandelen ze in een schooldistrict in New Jersey de omgekeerde weg. Er komen geen islamitische vrije dagen, is vorige week besloten. Alle bestaande joodse en christelijke vrije dagen heten voortaan ook geen joodse en christelijke vrije dagen meer. Maar het zijn nog wel vrije dagen. Kijken of de moslims daar in trappen.

Meer over