New Yorkse politie keert De Blasio de rug toe na moord op collega's

De moord op twee politieagenten zaterdag heeft de burgemeester van New York, Bill de Blasio, ernstig in problemen gebracht. De politievakbond PBA verwijt De Blasio zijn korps, dat onder vuur ligt op beschuldiging van racisme, de afgelopen maanden in de steek te hebben gelaten.

Ismaaiyl Brinsley kondigt op Instagram de dubbele moord aan. Beeld
Ismaaiyl Brinsley kondigt op Instagram de dubbele moord aan.Beeld

'Er zit vandaag bloed aan veler handen', zei PBA-voorzitter Patrick Lynch. 'Dat bloed begint in het kantoor van de burgemeester.' Vorige week al had Lynch een petitie opgesteld om De Blasio te weren bij begrafenissen van omgekomen agenten. Toen de burgemeester zaterdag aankwam bij het ziekenhuis waar de twee slachtoffers lagen, keerden diverse politieagenten hem de rug toe.

Zondag liet de Democratische burgemeester de vlaggen in New York halfstok hangen. 'Onze stad is in rouw. We zijn diep bedroefd. Dit is een aanval op ons allen', verklaarde hij.

De agenten waren zaterdag doodgeschoten door een man die kort daarvoor op Instagram had gedreigd twee 'varkens' te vermoorden als wraak voor de dood van Eric Garner. Garner was de zwarte man die in juli omkwam door het gebruik van excessief geweld door de politie tijdens een arrestatie.

De Blasio toonde naderhand onbegrip voor de beslissing van een onderzoeksjury om de (blanke) agent die betrokken was bij Garners dood niet te vervolgen. Door de politievakbond werd hem dat niet in dank afgenomen.

De zwarte man die de agenten doodschoot, de 28-jarige Ismaaiyl Brinsley, vluchtte na zijn daad een metrostation in, waar hij zichzelf in het hoofd schoot. Eerder op de dag had hij in de stad Baltimore zijn ex-vriendin verwond door haar neer te schieten. Daarop vertrok hij naar New York.

In het stadsdeel Brooklyn besloop hij twee agenten die op een straathoek op wacht zaten in hun auto en schoot hen dood met een automatisch geweer. De agenten waren van Aziatische en Latijns-Amerikaanse afkomst. 'Ze zijn simpelweg vermoord vanwege hun uniform', zei een zichtbaar aangedane politiecommissaris Bill Bratton op een persconferentie.

De dood van Garner - die niet meer had misdaan dan accijnsloze sigaretten verkopen - leidde in juli tot antiracistische betogingen in Amerikaanse steden. 'Zij nemen er een van ons, laten we er twee van hen nemen', schreef de schutter zaterdag op internet.

Het protest zwol aan nadat vorige maand eveneens geen vervolging werd ingesteld tegen de blanke agent die in Ferguson een 18-jarige zwarte jongen had doodgeschoten. Brinsley verwees in zijn boodschap op internet ook naar deze jongen, Mike Brown.

De zwarte burgerrechtenorganisatie NAACP waarschuwde ervoor geen verband te leggen tussen de daad van Brinsley en de protesten tegen het politiegeweld.

Bill de Blasio. Beeld ap
Bill de Blasio.Beeld ap
Meer over