New York wordt spookstad in afwachting van 'snowmageddon'

De sneeuwstorm heeft het openbare leven in de oostkust van de Verenigde Staten compleet lamgelegd. Van Philadelphia tot Boston kan tot vanmiddag meer dan 60 tot 80 centimeter sneeuw vallen, een historische hoeveelheid. Tot nu toe valt die hoeveelheid sneeuw nog mee, maar de ergste sneeuwval moet nog komen.

Times Square in New York, in afwachting van de grote sneeuwstorm. Beeld afp
Times Square in New York, in afwachting van de grote sneeuwstorm.Beeld afp

Manhattan ligt onder een pak sneeuw en ook in onder andere Boston is er al enige sneeuw gevallen. Volgens de weersverwachting zal de sneeuwval snel toenemen. Vanaf middernacht tot dinsdagmiddag kan de meeste sneeuw vallen.

Er zijn vele voorzorgsmaatregelen genomen om ongelukken te voorkomen. Burgemeester Bill de Blasio waarschuwde New Yorkers in sterke bewoordingen: 'Bereid je voor op iets dat erger is dan we ooit gezien hebben.' Vanaf 23.00 uur (Amerikaanse tijd) mochten mensen in New York niet meer de wegen op om te voorkomen dat auto's ingesneeuwd zouden raken en om sneeuwschuivers vrij baan te geven. Iedereen die toch de weg opgaat, riskeert een boete van 300 dollar (ongeveer 266 euro).

Tot dusver zijn meer dan 7000 vluchten geannuleerd. Maandag stegen 2800 vluchten niet op, dinsdag waren dat er 4300 en voor woensdag zijn al honderden vluchten geschrapt. De vliegvelden van Boston, New York en Philadelphia zijn het zwaarst getroffen. De luchthaven in Boston gaat woensdag pas weer open. Ook enkele vluchten van Schiphol naar New York en Boston zijn uitgevallen. Het gaat om vluchten van KLM, United Airlines, Delta Airlines en US Airways.

In Massachusetts zijn meer dan 3.500 medewerkers zijn ingezet om sneeuw van de wegen te ruimen. Veel treinverbindingen ondervinden ook hinder van het winterweer. Tussen New York en Boston rijden geen treinen. Op andere baanvakken rijden minder treinen.

Ook zijn alle stadsparken in New York gesloten. Bruggen, tunnels, scholen en overheidsgebouwen zijn dinsdag de hele dag dicht. Veel voorstellingen en sportevenementen werden maandagavond afgelast.

Een sneeuwruimer in Atlantic City. Beeld afp
Een sneeuwruimer in Atlantic City.Beeld afp

Oorverdovende stilte

In het getroffen gebied wonen ongeveer 60 miljoen mensen. Dat is bijna 20 procent van de hele Amerikaanse bevolking. In zes Amerikaanse staten is de noodtoestand uitgeroepen. Inwoners van New York, New Jersey, Connecticut, Rhode Island, Massachusetts en New Hampshire wordt op het hart gedrukt thuis te blijven.

Velen voldoen aan het verzoek. Fotograaf Anthony Quintano ging de straat op en twitterde foto's van 'spookstad' New York. Alleen een enkele sneeuwschuiver laat zich zien. Een andere twitteraar spreekt van een 'oorverdovende stilte' in New York.

Volgens studente Anouk Baars uit Groningen, die momenteel in Boston verblijft, is de sfeer in de stad ontspannen. 'De maatregelen worden duidelijk aangekondigd en heel Boston en omgeving zijn morgen niet actief. Het hele OV ligt plat en vrijwel iedereen die kan stoppen met werken doet dat. Het wordt kortom erg serieus genomen, maar daardoor lijkt iedereen rustig te blijven.'

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over