New York trots op eigen ‘Nobel’-helden

Sinds 11 september 2001 eert New York moedige inwoners. Moed moet gevierd worden, vinden ze...

Van onze correspondent Diederik van Hoogstraten

Bedford-Stuyvesant is een beruchte, rauwe wijk in het New Yorkse stadsdeel Brooklyn. Het dagelijkse werk van Monica Sweeney, aan de frontlinie in de strijd tegen aids in buurten als ‘Bed-Stuy’, is zodoende geen vrolijke aangelegenheid.

Toch straalde de arts woensdagavond, toen ze een van de tien Liberty Medals ontving. ‘Dit is als de Nobelprijs van New York City’, zei ze. ‘Ik kan niet geloven dat ik heb gewonnen.’

Als medisch directeur van het Family Health Center in Bed-Stuy liep Sweeney decennia lang voorop in de strijd tegen hiv/aids en andere gezondheidsproblemen die juist de armste buurten teisteren. Zij werd geëerd als een symbool van ‘de talloze miskende helden die ons helpen met hun goedgeefsheid, lef en vindingrijkheid’.

Goed doen moet worden beloond, vindt de New York Post. Deze krant begon de vrijheidsmedailles jaarlijks uit te reiken in 2001, kort na de aanslagen van 11 september. De reden: ‘Het vieren van hen die zich elke dag met stille moed opwerpen om de stad sterk en bevlogen te houden.’

Het gezelschap winnaars, genomineerd door gewone New Yorkers, was divers. Zo won Sheik Moussa Drammeh voor zijn kalme leiderschap nadat vorig tien Malinese immigranten omkwamen bij een brand.

Wesley Autrey kreeg tevens een medaille. Autrey was de held die vorig jaar op de metrorails sprong om een gevallen man te redden. Onder de winnaars waren voorts een blinde, Afghaanse immigrante die blinden én zienden inspireert, een 15-jarig viooltalent dat een succesvolle liefdadigheidsinstelling in het leven riep en een voormalige piloot die als een van de eerste zwarte soldaten tegen de nazi’s vocht. Deze Roscoe Brown, een sociale wetenschapper, kreeg de lifetime award voor moed en leiderschap.

Anders dan bij de vorige week uitgereikte Nobelprijs was er geen controverse in New York. Over oud-vicepresident Al Gore vroegen veel Amerikanen zich af waarom hij in ’s hemelsnaam de prijs voor de vrede ontving, terwijl zoveel mensen over de hele wereld concreet voor vrede werken, onopgemerkt door het Nobel-comité.

Maar over de positieve impact en moed in New York was geen discussie. ‘Ik voel me bevoorrecht om hier bij te zijn, alleen al om deze verhalen te horen’, zei Larry Silverstein, de beheerder van het World Trade Center op het moment dat dit werd getroffen in 2001.

Meer over