Update

New York Times: Trump vroeg FBI Rusland-onderzoek te staken, bewijst memo Comey

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de onlangs ontslagen FBI-directeur James Comey gevraagd het onderzoek te staken naar de Russische connecties van nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn. Dat meldt The New York Times op gezag van een memo die Comey volgens bronnen zou hebben opgesteld vlak na een bezoek aan het Witte Huis in februari.

Redactie
President Donald Trump, de voormalige veiligheidsadvisieur Michael Flynn en de voormalige FBI-directeur James Comey Beeld reuters
President Donald Trump, de voormalige veiligheidsadvisieur Michael Flynn en de voormalige FBI-directeur James ComeyBeeld reuters

'Ik hoop dat je dit kunt laten gaan', zou Donald Trump volgens de aantekeningen van Comey hebben gezegd.

Dit wordt overigens ontkend door het Witte Huis. 'Dit is geen waarheidsgetrouwe of nauwkeurige weergave van het gesprek tussen de president en dhr. Comey', staat in de verklaring. In het Congres reageerden zowel Democraten als Republikeinen geschokt op de memo. Een onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden, die mogelijke 'samenspanning' onderzoekt tussen de Trump-campagne en Moskou tijdens de verkiezingen, wil de memo zien.

De Republikein Jason Chaffetz, voorzitter van de onderzoekscommissie, heeft de FBI gevraagd alle documenten te overhandigen die te maken hebben met gesprekken tussen Trump en Comey. Ook eist hij dat mogelijke opnamen van zijn telefoongesprekken met de president aan de commissie worden gegeven.

'Alle memoranda, notities, samenvattingen en opnames moeten in handen komen van de commissie', aldus Chaffetz. Zijn oproep wordt gesteund door de belangrijkste Republikein in het parlement, voorzitter Paul Ryan van het Huis van Afgevaardigden. Andrew McCabe, de huidige FBI-directeur, heeft tot 24 mei om de documenten aan te leveren. Chaffetz dreigde met een dagvaarding als de stukken en opnamen niet worden overhandigd door de FBI. 'Ik moet het zien, liever vandaag dan morgen', tweette Chaffetz. 'Mijn pen om te dagvaarden heb ik in de aanslag.'

'Bewijs voor inmenging'

Flynn moest in februari aftreden nadat bleek dat hij had gelogen over zijn contacten met Sergej Kisljak, de Russische ambassadeur in Washington, tijdens de verkiezingscampagne. Toen al waren er veel vragen over in hoeverre Trump al dan niet ontoelaatbaar contact heeft gehad met Russische diplomaten. In maart bevestigde Comey voor het eerst dat de FBI onderzoek deed naar mogelijke banden tussen de Trump-campagne en Rusland.

Comey werd deze maand ontslagen, maar dat had volgens het Witte Huis niets te maken met dat onderzoek. In plaats daarvan gaf Trump als reden voor Comey's ontslag diens 'slordige onderzoek' naar Hillary Clinton, die in haar hoedanigheid als minister van Buitenlandse Zaken slecht was omgesprongen met vertrouwelijke e-mails.

Een rookgordijn, volgens velen, omdat Trump zich daarvoor altijd verheugd uitliet over het onderzoek naar zijn rivaal. Maar bewijs dat Trump Comey ontsloeg vanwege het onderzoek naar zijn omgang met de Russen was er nog niet. Deze memo is volgens The New York Times het eerste bewijs dat Trump zich werkelijk in de zaak heeft gemengd, door zelf invloed proberen uit te oefenen op onderzoek naar verbanden tussen hem en de Russen.

Het Congres wil dat Comey snel verschijnt op een hoorzitting om zijn verhaal te vertellen. 'We gaan iemand niet berechten naar aanleiding van een blad papier. Hij moet komen en ons vertellen waarom', aldus de Republikeinse senator Lindsey Graham tegen CNN. Eerder had de inlichtingencommissie van de Senaat Comey al uitgenodigd om te getuigen over zijn ontslag van vorige week, maar daar ging hij niet op in.

Als de onthullingen waar blijken te zijn, dan wordt het volgens Graham tijd voor een speciale aanklager. 'Zeker als ik zou denken dat de president ongepast gedrag heeft vertoond', stelde hij. In hetzelfde gesprek met Comey zou Trump ook hebben gevraagd of de FBI niet kon overwegen om journalisten achter de tralies te zetten wegens het publiceren van geheime informatie.

Het nieuws van de memo komt na een opeenstapeling van onhandigheden in Trumps diplomatieke verkeer met buitenlandse overheden in het algemeen en Rusland in het bijzonder. Afgelopen week had hij de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov op bezoek. Daar zou hij gevoelige informatie hebben gedeeld, afkomstig van Israël.

De onlangs ontslagen FBI-directeur James Comey Beeld ap
De onlangs ontslagen FBI-directeur James ComeyBeeld ap

Alles wat u moet weten over Trump, de Russen en de FBI

De zoveelste uitglijder van blufpresident Trump: wie kan en wil nog samenwerken?

Bijna ieder ander zou erom worden ontslagen of gearresteerd: het verklappen van een spionagegeheim is ofwel een stommiteit, ofwel hoogverraad. Voor de president gelden echter andere regels. Toch heeft Donald Trump weer laten zien dat hij niet goed weet om te gaan met de verantwoordelijkheid van het presidentschap.

De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD zullen 'zorgen laten doorklinken' over het lekken van staatsgeheime informatie door de Amerikaanse president Donald Trump.

Maak je borst maar nat Trump: de FBI laat niet met zich sollen. Met het ontslag van directeur James Comey heeft Donald Trump de oorlog verklaard aan de FBI. En dat zal hij weten ook. De organisatie slaat altijd meteen terug.

Trump op de foto met 'topspion' Poetin, maar Amerika mocht het niet zien.

'Als president wilde ik deze informatie delen met Rusland, waar ik het volste recht toe had', verdedigde de president zich in een tweet.

Meer over