NieuwsVerenigde Staten

New York Times: Trump-imperium leed meer dan 1 miljard verlies tussen 1984 en 1994

De bedrijven van de Amerikaanse president Donald Trump hebben in de periode tussen 1985 en 1994 meer dan 1 miljard dollar verlies geleden. Dat stelt The New York Times, nadat de krant inzage kreeg in Trumps belastingaangiftes zoals die zijn ingediend bij de Amerikaanse belastingdienst.

De Amerikaanse president Donald Trump. Beeld REUTERS
De Amerikaanse president Donald Trump.Beeld REUTERS

De verliezen liepen op tot meer dan 250 miljoen dollar in zowel 1990 als 1991. Door de grote verliezen hoefde Trump volgens de krant acht van de tien jaar geen inkomstenbelasting te betalen.

Voordat Trump president werd, maakte hij naam als vastgoedmagnaat in New York. In 1987 kwam zijn boek The Art of the Deal uit, een bestseller waarin hij uit de doeken deed hoe hij zo succesvol was geworden. Uit de gegevens van de IRS blijkt echter dat het met het zakenimperium van Trump op dat moment verre van goed ging.

Niet eerder kwam zo veel informatie naar buiten over de belastinggegevens van Trump. De president heeft, ondanks zijn verkiezingsbelofte om dat wel te doen, altijd geweigerd om zijn belastingaangiften vrij te geven. Alle presidenten die hem in veertig jaar tijd voorgingen, deden dat wel.

Trumps rijkdom

The New York Times zag niet de daadwerkelijke aangiften in, maar baseert zich op informatie die werd doorgespeeld door iemand die daar wel toegang toe had. Deze informatie werd vervolgens vergeleken met gegevens uit een publieke database van de IRS waarin geanonimiseerde topverdieners kunnen worden opgezocht. De nieuwe informatie werd onder meer gecontroleerd met behulp van feiten die de krant in 2018 al boven water haalde tijdens een onderzoek naar de oorsprong van Trumps rijkdom.

Democraten in het Congres hebben de afgelopen maanden tevergeefs de meest recente belastingaangiften van de president opgevraagd. Minister van Financiën Steven Mnuchin weigerde eerder deze week voor de tweede keer om deze te overhandigen. Mogelijk ligt hierdoor een lange juridische strijd tussen de wetgevers en de regering-Trump in het verschiet. De Democraten hebben al laten weten dat ze zich niet bij de weigering van Mnuchin neer zullen leggen.

Volgens een advocaat van Trump zijn de bevindingen van The New York Times ‘hoogst inaccuraat'.

Meer over