New York mort om schietgrage politie

Rudolph Giuliani, de Republikeinse burgemeester van New York, is opnieuw onder vuur komen te liggen wegens het optreden van de New-Yorkse politie....

De man, Gary Busch, werd begin deze week in de joodse wijk Borough Park doodgeschoten bij een handgemeen met de politie. Volgens de politie gebeurde dat nadat Busch een van de agenten met een hamer te lijf was gegaan. Na een vergeefse poging hem te overmeesteren, schoten de agenten hem dood.

De dood van Busch lokte protestdemonstraties uit onder de orthodox-joodse bewoners van de wijk, waar wapens heel zeldzaam zijn. De betogers betichtten de politie ervan dat zij buitensporig hard heeft opgetreden tegen de man, die aan depressies en schizofrenie leed.

Giuliani, die er prat op gaat dat de misdaad in zijn stad flink is gedaald door harder politieoptreden, nam het meteen voor zijn agenten op. Hij zei dat alles erop wees dat de agenten zich aan de regels hebben gehouden.

Maar de Democratische politicus Dov Hikind vroeg zich af hoe Giuliani het doodschieten van Busch kan rechtvaardigen. 'Dit is niet Dodge City, dit is Borough Park in Brooklyn', zei hij.

Eerder dit jaar kreeg Giuliani een golf van kritiek over zich heen nadat politieagenten een volstrekt onschuldige immigrant hadden doodgeschoten voor zijn huis. De man, die ongewapend bleek, werd door 41 politiekogels getroffen.

De dood van Amadou Diallo werd in zwarte kringen gezien als een bewijs voor de racistische houding van de New-Yorkse politie. Wekenlang protesteerden betogers voor het hoofdbureau van de politie.

De organisator van de Diallo-betogingen, de zwarte dominee Al Sharpton, schaarde zich meteen achter de kritiek op het doodschieten van Busch. 'Het schijnt beleid te zijn om eerst te schieten en dan pas vragen te stellen'.

Giuliani is er wel aan gewend dat hij kritiek krijgt van Sharpton, maar de onrust onder de joodse gemeenschap komt hem slecht uit. De Republikeinse burgemeester haalde bij de verkiezingen veel stemmen onder de joden in New York en kan het zich niet veroorloven hun steun te verliezen, wil hij voor New York in de Senaat komen. Giuliani moet het daarbij opnemen tegen Hillary Clinton.

De burgemeester kreeg deze week nog een tegenslag te verwerken. Het stadsbestuur weigerde voor dit weekeinde toestemming te geven voor een mars van radicale zwarten, de Million Youth March. Volgens Giuliani hadden de organisatoren niet op de voorgeschreven wijze toestemming gevraagd voor de betoging, die hij omschreef als een 'haat-mars'. Maar een rechtbank gaf hem deze week opdracht alsnog toestemming te geven.

Vorig jaar kwam het tot rellen na afloop van de Million Youth March.

Meer over