New York geeft 'testament' van 11/9 vrij

NEW YORK De stad New York heeft na een juridische strijd documenten vrijgegeven met transcripties van het radioverkeer van de brandweer op 11 september 2001 in New York en getuigenverklaringen van brandweerlieden over die dag....

Hiermee zouden mogelijke fouten in de reddingsoperatie aan het licht kunnen komen. The New York Times en familieleden van slachtoffers van de aanslag op het WTC hadden de documenten opgeëist. Burgemeester Michael Bloomberg wilde aanvankelijk de informatie niet openbaar maken.

Gisteren lazen familieleden van omgekomen brandweerlieden het dossier. Volgens brandweerman Jerry Reilly, die uit een van de torens wist te ontkomen, blijkt uit de transcripties dat de brandweer kampte met grote communicatieproblemen. Er zou sprake zijn van een grote chaos bij de hulpverlening. Nabestaanden trekken de verklaring van de toenmalige burgemeester Giuliani in twijfel, dat een groep brandweerlieden er zelf voor had gekozen in een van de torens te blijven, na het bevel om naar beneden te komen.

Het dossier omvat ruim 12 duizend pagina's. Meer dan 340 brandweerlieden kwamen om op 11 september 2001 in New York.

Meer over