New York: dode door homohaat

Een reeks recente aanvallen op homoseksuelen in New York is het afgelopen weekeinde geculmineerd in de dood van Marc Carson. Hij werd zaterdagavond in het gezicht geschoten toen hij met een compagnon door de wijk Greenwich Village wandelde.

NEW YORK - De dader, Elliot Morales (33), sloeg toe in de buurt nabij de Stonewall Inn, een café waar de Amerikaanse homobeweging eind jaren zestig het licht zag. In de wijk waar homo's en lesbiennes doorgaans vrijuit zichzelf kunnen zijn, werd Morales kort na de schietpartij gearresteerd met het moordwapen in de hand. De politie spreekt van een hate crime: een 'misdaad uit haat', die valt te verklaren als reactie op de geaardheid van Carson (32).


Het antihomogeweld neemt in New York toe, juist nu de emancipatie een hoge vlucht neemt in de VS. In steeds meer staten - waaronder New York State - wordt het homohuwelijk ingevoerd, met steun van president Obama. De belangrijkste kandidaat voor het burgemeesterschap van New York, Christine Quinn, is een lesbienne. En in de topsport is de eerste homoseksuele basketbalspeler uit de kast gekomen.


In de media wordt gesproken van een 'terugslag'; de verbale en soms gewelddadige reactie op de gelijke rechten voor lesbiennes, gays, biseksuelen en transseksuelen. De politie meldt dat het aantal geweldplegingen in 'de Village', zoals de buurt wordt genoemd, is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Met name hate crimes worden vaker gerapporteerd.


Verschillende werelden

In de New Yorkse wijk botsen verschillende werelden. Er wonen veel homo's en hetero's vreedzaam naast elkaar. Zichtbaar homoseksuele tieners uit de hele stad komen ernaartoe om zichzelf te kunnen zijn. Tegelijk verzeilen horden bezoekers van buiten de stad er om in het weekeinde uit te gaan. Dat zijn vaak degenen die het op gay mannen hebben gemunt. Het is nog altijd gewoon dat mannen op straat er voor faggot ('vuile homo') worden uitgemaakt.


De toename van geweld baart de politie en politici zorgen. Zo kreeg een homoseksuele man vorig week klappen op Christopher Street, een straat vol regenboogvlaggen in de Village. Iets noordelijker werd kort geleden een mannelijk stel mishandeld toen ze een biljarthal wilden binnengaan. En op 5 mei werden twee mannen in elkaar geslagen nadat zij een basketbalwedstrijd bezochten.


De politie heeft aangekondigd in groten getale op straat aanwezig te zullen zijn. Christine Quinn bracht in herinnering dat hate crimes nog niet zo lang geleden normaal waren in New York. Zij is voorzitter van de gemeenteraad en hoopt dit najaar gekozen te worden als de eerste vrouwelijke en homoseksuele burgemeester. Dit soort geweld, 'diep geworteld in haat', heeft volgens haar geen plek 'in een stad waarvan diversiteit altijd de belangrijkste bron van kracht zal zijn'.

undefined

Meer over