New York betaalt zich blauw aan kerstfooien

Ook Peter Morgan ontkomt niet aan de jaarlijks terugkerende kwelling voor veel New-Yorkers: tip ik wel of tip ik niet?...

Geeft hij al die mensen die het afgelopen jaar voor hem hebbengedraafd, om te beginnen de portiers en conciërges van zijn flatgebouw,een forse kerstfooi - of houdt hij zich dezer dagen zo onzichtbaarmogelijk?

Wat Morgans bloeddruk omhoog stuwt, is dat niet volstaan kan worden meteen trommel koekjes of desnoods met een feestelijke fles spuitwijn. Hetgaat om geld, groot geld. En ontsnappen is niet mogelijk.

Het signaal is subtiel. Begin december krijg je bij de post eenlijstje met namen van de personeelsleden van je appartementencomplex. Hetmanagement heeft namelijk van diverse kanten het verzoek bereikt eens eenoverzicht te verstrekken van namen en functies. Bij deze. En mag hetmanagement van de gelegenheid gebruik maken iedereen een vrolijk kerstfeestte wensen?

Oké, we zullen betalen. Hoeveel moeten we schuiven? Hier toont NewYork zich op zijn allerhypocrietst. Over bedragen wordt gezwegen.

Je bijdrage wordt overgelaten aan je generositeit, jeburgermansbeleefdheid en pure berekening. Hoeveel is het mij waard dat deportier ook volgend jaar de deur openhoudt voor mijn 5-jarige? Hoeveel hebik ervoor over dat de portier naar buiten snelt als mijn taxi komtvoorrijden en zich haast mijn koffers naar de lift te slepen? Wat is descherpst denkbare prijs waartegen ik dit dienstbetoon kan inkopen, medegelet op de koopkracht van mijn concurrerende medebewoners?

Een vuistregel lijkt dat een portier 100 dollar doet. Een beetjeappartementencomplex heeft vier tot zes portiers. Voor de hoofdconciërgekom je niet weg met minder dan 150. De brigade van hand- en spanbediendenmoet tevreden zijn met 40 tot 60 dollar.

Portiers verdienen goed, ze hebben een sterke vakbond. Maar vooranderen, zoals de onderwijzers, is de bonus een meer dan welkome aanvullingop een karig inkomen.

Het fooienfeest met Kerstmis is een hele cultuur geworden in New York,een stad waar dienstverlening nog een normale zaak wordt gevonden. Wiedaarvan de vruchten plukt, moet één keer per jaar zijn zaaigoed strooien.

Dus gedenk je kapster, je werkster, je nanny, je nagelverzorgster, deschooljuf, de assistent van de schooljuf, gymcoach Marvin, de assistent vancoach Marvin, de muziekleraar, de wasserijlopers, de klaar-overdames en dehondenwacht. En niet te vergeten: de kakkerlakkenverdelger!

Meer over