New Job

Hij is bekend in de rol van notoire domkop. Toen kwam de film Jobs. Ashton Kutcher vertolkt de slimme Applegod die hij zo bewondert: Steve Jobs. De kritiek was niet mals. Hoe gaat hij daarmee om?

Voormalig jeugdidool Ashton Kutcher (35) wist waar hij aan begon toen hij de hoofdrol kreeg in de eerste verfilming van het leven van Apple-oprichter Steve Jobs (1955-2011). 'Eén van de engste dingen die ik ooit heb gedaan', zei hij op de première. 'Je weet dat je mensen gaat beledigen. Iedereen weet wie hij is, dus iedereen heeft een legitieme mening.'

Apple heeft sinds de dood van Jobs zijn hipheid een beetje verloren, maar de Mac-mastermind zelf geniet een almaar groeiende heldenstatus. Elke acteur, scenarioschrijver of regisseur die zich aan zijn biopic durft te wagen, kan commentaar verwachten.

Die kritiek kwam. Al vanaf de aankondiging in het voorjaar van 2012 - de film moest nog worden opgenomen - werd Jobs neergesabeld. Scenarioschrijver Matt Whiteley en regisseur Joshua Michael Stern zouden te onervaren zijn om een interessant en mysterieus figuur als Jobs gewicht te kunnen geven. De casting van Ashton Kutcher, die net iets te vaak domkoppen in comedy's heeft gespeeld (Dude, Where's My Car? uit 2000, That '70s Show, uit 1998-2006), heeft ook menig wenkbrauw doen rijzen. 'Het moet worden opgemerkt dat Ashton Kutcher niet rampzalig is', schreef The Washington Post nadat de film vorig maand in de Verenigde Staten was uitgekomen. Niet de grootste egostreler.

Hoe wapent de acteur zich tegen zo veel a-priorikritiek? 'Kan mij niets schelen.' Stilte. Tijdens het interview in het Park Hyatt Hotel in Parijs verschijnt frustratie op het gezicht van Kutcher. Dan: 'Ik zag een interview met Katharine Hepburn, lang geleden, waarin ze zei dat mensen je altijd zullen beoordelen op wat je nog níét hebt bereikt. Ik krijg heel mijn leven al kritiek. Bij alle dingen die ik tot nu toe heb gedaan, waren er mensen die zeiden dat ik zou falen. Maar is dat niet ook het verhaal van Steve Jobs? Hij was de underdog met een visie waarin in eerste instantie niemand geloofde: een personal computer voor iedereen.'

'Jobs is een traditioneel sprookje van een man die succes heeft, valt en weer opklimt. Ik wilde deze film graag doen, omdat ik ervan hou mensen aan te moedigen zelf een leven op te bouwen. Ik wil mensen die durven te creëren, helpen te creëren. Net als Jobs.'

Kutcher doelt op zijn niet onsuccesvolle tweede carrière. Hij investeert in opkomende technologie- en internetbedrijfjes. De Nederlandse broers Edial en Floris Dekker kregen in 2011 een investering van 1,2 miljoen dollar voor Gidsy, hun 'Marktplaats voor ervaringen'. Ook heeft Kutcher geld in Spotify, Airbnb en Soundcloud gestoken. Na een investering maakt hij gebruik van zijn Facebook- en Twitterachterban om het mediabereik van deze start-ups te vergroten. In 2009 was hij de eerste Twittergebruiker met 1 miljoen volgers, nu heeft hij er 14 miljoen.

Hij is naast een internetgeek ook een klassieke computernerd. Op de set kon hij, tot de verbazing van zijn tegenspeler Lukas Haas (Inception, 2010) als enige uitleggen hoe het moederboard werkte dat ze tijdens de vorige take in elkaar hadden gesoldeerd.

Tijdens de opnamen realiseerde Kutcher zich hoezeer hij is beïnvloed door de Apple-icoon. 'Er viel me iets op toen ik zijn karakter bestudeerde. In een interview - en dit hebben we in de film gestopt - vertelt Jobs dat hij in zijn jeugd vaak te horen kreeg dat de wereld is zoals die is. Dat je de gebaande paden moet bewandelen en veilig binnen de grenzen moet blijven. Neem een gezin, val niet te veel op. Maar het leven kan zo veel meer zijn zodra je één simpel feit begrijpt: alles om je heen is verzonnen door mensen die niet slimmer zijn dan jij. Leef geen leven, bouw er een. Dát vind ik inspirerend.

'Ik kom uit een kleine stad. Toen ik jong was, keek ik naar de wereld met de gedachte: ik wil groot worden, een baan krijgen en eruitzien zoals iedereen. Mijn buurman was een van mijn eerste inspiratiebronnen. Hij heeft van de jojo in de Verenigde Staten een commercieel succes gemaakt. In mijn ogen toen de grootste uitvinder ooit.'

Bij Sony Pictures is een tweede biopic in de maak, één die Jobs nu al overschaduwt. Producent Aaron Sorkin (The Social Network 2010, The West Wing, 1999 - 2006) werkt aan een scenario dat is gebaseerd op de Steve Jobsbiografie - een bestseller - van Walter Isaacson. Zijn film zal uit drie hoofdstukken bestaan, die zich afspelen in de aanloop naar de drie belangrijkste productpresentaties in de geschiedenis van Apple. Nog voordat de trailer van Jobs uit was, hadden de critici hun hoop al gevestigd op deze 'betere' vertelling van Jobs leven. Pijnlijk voor Kutcher?

'Tijdens het maken van de film was de Aaron Sorkinfilm continu op de achtergrond aanwezig. Het scenario is nog niet eens geschreven. Er is nog geen casting geweest. Wie is de regisseur? Wij konden Steve Wozniak (mede-oprichter van Apple red.) geen enkele vraag stellen over Jobs' leven, omdat hij al een deal had met Sony.' Kutcher haalt diep adem, recht zijn schouders en tovert een glimlach op zijn gezicht: 'En dat is allemaal prima.'

FRUITARIëR

De voorbereidingen voor zijn rol in Jobs nam Kutcher uiterst serieus. Hij imiteerde een paar uur per dag Jobs' typische gebogen loopje, totdat het zo'n pijn begon te doen dat zijn chiropractor zei dat hij moest stoppen. Hij heeft z'n training toen teruggebracht naar een uurtje per dag. Ook probeerde hij Jobs' dieet uit. Die was een fruitariër: alleen zaden, noten en fruit. Kutcher viel 10 kilo af en belandde twee dagen voor de opnamen in het ziekenhuis omdat zijn alvleesklier helemaal van slag was. Wat best ironisch is, omdat Jobs (foto) is overleden aan alvleesklierkanker.

undefined

Meer over