NieuwsKritiek op kroonprins

Netflix verwijdert aflevering satirisch programma na klacht Saoedi-Arabië

Netflix heeft op verzoek van Saoedi-Arabië een aflevering van het satirische actualiteitenprogramma Patriot Act with Hasan Minhaj uit het Saoedische aanbod gehaald. In de aflevering haalt comedian Minhaj uit naar kroonprins Mohammed bin Salman, die hij verantwoordelijk houdt voor de moord op The Washington Post-columnist Jamal Khashoggi, een criticus van het Saoedische koningshuis.

Hassan Minhaj. Beeld AFP
Hassan Minhaj.Beeld AFP

Volgens de Saoedische autoriteiten zou de aflevering, getiteld Saudi Arabia, de Saoedische wetten over cyber-criminaliteit schenden. Netflix, dat zegt pal te staan voor de vrijheid van meningsuiting, noemt het Saoedische verzoek in een officiële verklaring ‘juridisch geldig.’ De aflevering is in de rest van de wereld wel te bekijken via de streamingdienst.

Naast de moord op Khashoggi bekritiseert de Indiaas-Amerikaanse Minhaj ook de innige politieke en militaire banden tussen Amerika en Saoedi-Arabië. ‘Nu zou een goed moment zijn om onze relatie met Saoedi-Arabië te heroverwegen’, zegt hij in de aflevering. ‘En dat zeg ik als moslim en Amerikaan.’

Minhaj, die zelf op bedevaartstocht naar Saoedi-Arabië is geweest, heeft nog niet gereageerd op het Netflix-besluit. In een recent interview met het tijdschrift The Atlantic liet hij weten eventuele Saoedische repercussies te vrezen. Hij staat sinds de uitzending van de aflevering naar eigen zeggen zelfs doodsangsten uit.

Wie is Hasan Minhaj?

Hasan Minhaj brak door als senior correspondent voor The Daily Show. Hij was de laatste sidekick die zelf was geselecteerd door oud-presentator Jon Stewart. Minhaj werkte daar van 2014 tot en met 2018, met als hoogtepunt een uitnodiging om hoofdspreker te zijn op het White House Correspondent’s Dinner van 2017, de eerste editie onder Trump (die zelf afwezig was, als eerste president sinds 1981, toen Ronald Reagan herstelde van een aanslag op zijn leven). ‘Laten we het hebben over de olifant die niet in de kamer is’, was de openingsopmerking van Minhaj, die de afwezige Trump stevig op de korrel nam.

Het eerste soloprogramma van Minhaj was Homecoming King, een Netflixspecial (2017) waarin hij uitgebreid inging op het leven van een kind van Indiase immigranten dat in Californië opgroeit tussen twee culturen. Zijn nieuwe Netflixshow, Patriot Act with Hasan Minhaj, is een combinatie van stand-upcomedy en satirische journalistiek, zoals in de VS wordt gemaakt door John Oliver (Last Week Tonight) en in Nederland door Arjen Lubach (Zondag met Lubach). Sinds eind oktober zijn er zeven afleveringen uitgezonden, met onderwerpen als immigratiepolitiek, discriminatie tegen Aziatische Amerikanen en de werkomstandigheden bij Amazon. De aflevering over Saoedi-Arabië werd voor het eerst op 28 oktober uitgezonden, gevolgd door een uitgebreide update in de uitzending van 2 december.

Meer over