Netflix ook in Nederland

AMSTERDAM - De in de VS razend populaire videodienst Netflix komt eind dit jaar naar Nederland. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend. Netflix is een internetdienst die enigszins is te vergelijken met de muzieksite Spotify, maar dan met tv en film.

Consumenten kunnen tegen een vast bedrag per maand onbeperkt films en series uit Netflix' digitale bibliotheek kijken op hun computer, tablet, smartphone of Smart-tv (een televisie met een internetverbinding, waar ook apps op kunnen worden geïnstalleerd).

De onlinevideodienst is op de thuismarkt in de VS al zo populair geworden dat het op doordeweekse avonden bijna eenderde van het totale internetverkeer in de Verenigde Staten voor zijn rekening neemt.

Netflix werd in 1997 opgericht als videotheek-aan-huis: consumenten konden via internet films en series huren die naar het huisadres werden opgestuurd. In 2007 breidde Netflix zijn diensten uit met een streaming video-on-demandservice: films en series die alleen met een internetverbinding bekeken kunnen worden en niet worden opgeslagen op de computer.

In de Verenigde Staten heeft de videodienst nu 29,2 miljoen abonnees; wereldwijd zijn dat er 36,3 miljoen. In het eerste kwartaal van dit jaar behaalde Netflix een omzet van omgerekend bijna 750 miljoen euro. Nederland is het zevende Europese land waar Netflix beschikbaar wordt; eerder rolde het platform zijn diensten uit in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland.

Details over de exacte lanceerdatum, het daadwerkelijke aanbod en de kosten van een abonnement brengt het bedrijf later naar buiten, maar de abonnee van de dienst kan volgens Netflix kiezen uit 'films en tv-series uit Hollywood, Nederland en de rest van de wereld'.

Aangezien Netflix per regio de rechten voor de series en films moet inkopen, is het niet te verwachten dat het Nederlandse aanbod net zo uitgebreid zal zijn als het aanbod van de Amerikaanse catalogus.

Op dat gebied gaat de vergelijking met muziekaanbieder Spotify mank: waar Spotify pas voor een liedje betaalt als het daadwerkelijk is afgespeeld, moet Netflix de producenten van films en series al van tevoren betalen. Het is aannemelijk dat een lidmaatschap - net als in Finland - 7,99 euro per maand gaat kosten.

undefined

Meer over