Netflix-baas betreurt verdedigen comedyspecial Dave Chappelle

Netflix-baas Ted Sarandos heeft er spijt van dat hij de omstreden comedyspecial van Dave Chappelle, die door meerdere mensen als transfobisch is ervaren, heeft verdedigd. De directeur zegt tegen entertainmentblad Variety dat hij het met zijn reactie heeft ‘verknald’.

Standup-comedian Dave Chappelle Beeld Getty Images
Standup-comedian Dave ChappelleBeeld Getty Images

In de begin deze maand verschenen special The Closer zei standup-comedian Chappelle onder meer dat de transgendergemeenschap te weinig eelt op de ziel heeft. De opmerkingen van de komiek vielen bij onder meer medewerkers van Netflix verkeerd en zij keerden zich tegen de special. Sarandos schreef in een uitgelekte brief aan zijn personeel dat hij achter de special bleef staan. ‘We werken hard om onze makers creatieve vrijheid te geven, ook al betekent dat dat sommige content op Netflix door sommige mensen als schadelijk wordt gezien.’

Een week later ziet hij het toch anders. ‘Ik had veel menselijker moeten reageren’, zegt Sarandos nu. ‘Ik had te maken met een groep werknemers die zich gekwetst voelde en dat had eerst moeten worden erkend, voordat je ingaat op de specifieke details.’ Bij Netflix werd voor later woensdag een werkstaking aangekondigd vanwege de commotie.

Abonneegroei

Netflix maakte woensdag bekend dat het streamingplatform in het derde kwartaal harder is gegroeid dan verwacht. Mede door de grote populariteit van de Zuid-Koreaanse serie Squid Game kreeg het streamingplatform er 4,4 miljoen abonnees bij. Daarmee was de aanwas van nieuwe leden dubbel zo groot als in dezelfde periode vorig jaar.

Netflix mikt in de concurrentiestrijd met videoplatforms van Disney en Amazon meer op een internationaal publiek. Relatief grote sommen geld gaan naar niet-Engelstalige producties buiten de VS. Met Squid Game lijkt het Amerikaanse bedrijf dan ook het meeste succes te hebben in Azië, waar het voorbije kwartaal de meeste nieuwe abonnees vandaan kwamen.

Meer over