Netelenbos en Ritzen botsen om spoedcursus

Staatssecretaris Netelenbos van Onderwijs is tegen het voorstel van minister Ritzen om academici in drie maanden klaar te stomen voor het leraarschap in het basisonderwijs....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Netelenbos ventileerde haar opvatting dinsdag bij het begin van een campagne om meer studenten te interesseren voor het leraarschap. De staatssecretaris wil wel de al verkorte, tweejarige opleidingen korter maken, maar ze vindt drie maanden te weinig.

De bewindsvrouw vindt ook dat alleen academici met een relevante opleiding in aanmerking komen voor een verkorte opleiding. Afgestudeerden in de pedagogiek zijn meer geschikt dan chemici.

Ingewijden in Den Haag zeggen dat Netelenbos furieus was over het voorstel van Ritzen. De minister heeft niet eerst met de staatssecretaris overlegd. De bewindsman gaat over academici en de lerarenopleidingen, maar Netelenbos heeft het basisonderwijs in haar portefeuille.

Opmerkelijk is dat Netelenbos vorige week nog in het Schoolblad zei dat haar samenwerking met Ritzen heel goed is. Over het feit dat twee PvdA'ers op een departement zitten, zei de staatssecretaris: 'Ik vind dat juist wel makkelijk. Je weet wat je aan elkaar hebt.'

Het voorstel van Ritzen behelst een experiment waarin dertig academici in drie maanden worden klaargestoomd voor een baan op de basisschool. Daarna mogen ze voor de klas, maar moeten ze ook nog 21 maanden naar school. Deze periode van twee jaar is gelijk aan die van al bestaande verkorte lerarenopleidingen.

Netelenbos verwijt Ritzen dat hij niet heeft overlegd met de scholen. Daar is het voornemen hard aangekomen. Volgens de pabo's (opleidingen voor leraren in het basisonderwijs) lijkt het nu alsof een academicus het onderwijzersvak in kortere tijd kan leren dan een pabo-student die er vier jaar over moet doen.

Het experiment is ingegeven door het naderende tekort aan leraren. De klassen worden kleiner, en het personeelsbestand vergrijst. Op korte termijn is dat volgens de bewindslieden op te vangen, maar na 2000 dreigt een flink tekort.

Netelenbos' grootste vrees is dat het tekort aan leraren wordt ondervangen met niet goed opgeleide docenten. Gisteren sprak ze van 'ramsj-politiek'.

Meer over