Netanyahu wint verkiezingen Israël nipt

De rechtse Likud-partij van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de parlementsverkiezingen dinsdag nipt gewonnen. Ondanks een verlies van 11 zetels komt Likud als grootste uit de bus. Maar ook de centrum-linkse partijen hebben verrassende winsten behaald, wat de coalitievorming nog kan bemoeilijken.

Redactie
Een vrouw brengt haar stem uit in Jeruzalem. Beeld reuters
Een vrouw brengt haar stem uit in Jeruzalem.Beeld reuters

Netanyahu's partij zal naar verwachting 31 zetels in de wacht slepen in het 120 zetels tellende parlement. De nieuwe centrumpartij Yesh Atid ('Er is een toekomst') van de vroegere tv-journalist Yair Lapid staat verrassend tweede op 19 zetels, gevolgd door de linkse Arbeidspartij van Shelly Yachimovich met 17 zetels.

De nieuwe ster in de Israëlische politiek Naftali Bennett kan met zijn Habayit Hayehudi ('Het Joodse Huis') rekenen op 12 zetels. Hij deed voor het eerst mee aan de verkiezingen. De vroegere minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni met haar Hatnua ('Nieuwe Beweging') blijft steken op 7 zetels.

Overwinning
Netanyahu eiste vlak na bekendmaking van de eerste uitslagen dinsdagavond al de overwinning van de verkiezingen op. Volgens de peilingen kan hij met een rechtse regering op een nipte meerderheid rekenen in het parlement. 'Volgens de exitpolls is het duidelijk dat de Israëli's willen dat ik blijf dienen als premier en dat ik een brede coalitie vorm', meldde Natanyahu op zijn Facebook-pagina.

Likud zou samen met andere rechtse partijen goed zijn voor 61 tot 62 zetels, net genoeg voor een meerderheid in het parlement. Het centrum-linkse blok wint volgens de polls 58 tot 59 zetels.

Netanyahu's Likud, dat samen met het uiterst rechtse Yisrael Beitenu de verkiezingen in ging, lijkt daarmee verder te kunnen regeren. 'Benjamin Netanyahu zal opnieuw de minister-president zijn', zei Likud-minister Gideon Saar.

Meer over