Netanyahu niet naar VS vanwege verhitte campagnes

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft een uitnodiging van het Witte Huis afgeslagen vanwege de verhitte campagnes rond de kandidaten voor de presidentsverkiezingen. Dat heeft hij dinsdag verklaard in een reactie op de verontwaardiging in de VS over zijn afzeggen. Volgens zijn medewerkers was er vooraf al sprake van dat Netanyahu mogelijk niet zou komen.

Redactie
Netanyahu en Obama tijdens een bijeenkomst in november 2015 in het Witte Huis. Beeld photo_news
Netanyahu en Obama tijdens een bijeenkomst in november 2015 in het Witte Huis.Beeld photo_news

Het hoofdkwartier van de Amerikaanse president Barack Obama liet maandag echter weten dat het via de media heeft moeten vernemen dat Netanyahu niet naar een overleg op 18 maart in Washington komt. Israël had nota bene zelf om een gesprek gevraagd, aldus het Witte Huis.

Er zouden twee data zijn voorgesteld voor een bilateraal overleg. 'We waren verrast om via de media te vernemen dat de premier ervoor koos om het bezoek te annuleren in plaats van in te gaan op de uitnodiging', aldus Net Price, een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis.

In een verklaring dinsdag zegt Netanyahu dat hij 'het waardeert' dat Obama hem wilde ontvangen, maar dat hij besloot 'om nu niet naar Washington te gaan, op het hoogtepunt van de verkiezingscampagnes in de VS'.

De Israëlische ambassadeur zou het Witte Huis, volgens medewerkers van Netanyahu, vooraf al op de hoogte hebben gesteld dat er 'een goede kans' bestond dat de premier niet naar de VS zou afreizen.

Ontmoetingen voorkomen

Een Israëlische official, die sprak op basis van anonimiteit, liet weten dat Netanyahu ontmoetingen met presidentskandidaten wilde voorkomen.

De afwijzing van Netanyahu komt op een moment dat de relatie tussen Amerika en Israël op scherp staat nadat de VS vorige zomer een atoomdeal sloten met Iran. Bovendien staat vicepresident Joe Biden op het punt om naar Israël af te reizen.

Netanyahu werd tijdens de verkiezingen van 2012 gezien als aanhanger van de Republikeinse kandidaat Mitt Romney. Volgens Israëlische bronnen wil de premier tijdens de huidige race geen voorkeur uitspreken.

De Israëlische premier Netanyahu tijdens een kabinetsbijeenkomst in Jeruzalem. Beeld ap
De Israëlische premier Netanyahu tijdens een kabinetsbijeenkomst in Jeruzalem.Beeld ap
Meer over