Netanyahu in knel door Lieberman

De Israëlische ex-minister van Buitenlandse Zaken staat deze week terecht op verdenking van fraude en misbruik van vertrouwen. Avigdor Lieberman brengt daarmee premier Benjamin Netanyahu in moeilijkheden.

VAN ONZE CORRESPONDENT AD BLOEMENDAAL

TEL AVIV - Maar de kans dat Lieberman een zware straf zal krijgen, lijkt niet groot. Procureur-generaal Yehuda Weinstein heeft in december al in het zand gebeten met een veel ernstiger zaak tegen Lieberman. Nu waagt hij een juridische gok met politieke consequenties. Want hoe de zaak ook afloopt, Israël ziet Lieberman niet snel terug als minister. Het brengt premier Benjamin Netan-yahu in een lastig parket.

De twee zijn sinds december als een Siamese tweeling aan elkaar verbonden door een lijstverbinding tussen hun partijen, Likud en Israel Beitenu. Als beloning gaf Netanyahu Lieberman eerste keus uit de meest prestigieuze ministersposten: Defensie, Financiën en Buitenlandse Zaken. Lieberman koos de laatste. Het zag er toen nog naar uit dat zijn proces snel zou worden afgerond. Netanyahu maakte hoe dan ook een grote fout, want het bindt zijn handen in het coalitieoverleg dat hij sinds een paar weken voert.

'Likud-Beitenu' haalde bij de Knessetverkiezing van 22 januari aanzienlijk minder zetels dan waarop Netan-yahu en Lieberman hadden gehoopt. Centrum-groepering Yesh Atid van Yair Lapid - de grote winnaar - kan de coalitie maken of breken. Lapid wil per se minister van Buitenlandse Zaken worden en dat is dus een probleem.

In Israël wordt dit beschouwd als een simpele post, want in de praktijk bepaalt de premier het beleid. Voor mensen als Lapid en Lieberman, die zich graag profileren zonder politiek risico te lopen, is dat aantrekkelijk.

Lapid mag ervan uitgaan dat Netan-yahu zijn belofte aan Lieberman zal verbreken. Een uitspraak in het proces valt niet te verwachten voor de zomer.

Netanyahu's vasthouden aan Buitenlandse Zaken ten behoeve van Lieberman schept ook een moreel probleem. De meeste getuigen à charge zijn ambtenaren van het ministerie. Het is goed mogelijk dat ze zich zullen inhouden zolang de kans bestaat dat ze straks hun oude baas terugkrijgen.

Voor procureur-generaal Weinstein is het proces weinig meer dan een troostprijs. In december is Lieberman al vrijgesproken in een veel grotere corruptie-affaire, nadat kroongetuigen een voor een waren afgehaakt.

De 'kleine affaire' draait om gunsten die Lieberman zou hebben verleend aan Ze'ev Ben-Aryeh, ambassadeur in Wit-Rusland en kandidaat voor dezelfde post in Letland. Hij zou zijn post hebben gekregen als dank voor vertrouwelijke documenten over de 'grote corruptie-affaire' die hij Lieberman zou hebben overhandigd. Ben-Ariyeh kreeg hiervoor destijds een taakstraf van vier maanden.

Lieberman lijkt zich niet al te veel zorgen te maken. Alleen als de rechter besluit dat hij moreel verwerpelijk heeft gehandeld, zal de ex-minister voor zeven jaar van openbare functies worden uitgesloten.

Netanyahu benoemde gisteren Hatnua-leider Tzipi Livni tot minister van Justitie. Ze is belast met het overleg met de Palestijnen.

undefined

Meer over