NieuwsIsraël

Netanyahu blijft zitten als premier, vierde verkiezingen Israël binnen twee jaar voorkomen

Benjamin Netanyahu (70) kan nog anderhalf jaar premier van Israël blijven. Dat is volgens Israëlische media de uitkomst van uiterst moeizame onderhandelingen met zijn belangrijkste rivaal, oud-generaal Benny Gantz.

Premier Netanyahu.  Beeld Pool via Reuters
Premier Netanyahu.Beeld Pool via Reuters

Volgens een maandagavond ondertekende overeenkomst tussen Netanyahu, leider van de rechtse Likoed-partij, en Benny Gantz, die al driemaal namens de centrumrechtse partij Blauw en Wit tegen hem in het strijdperk trad, zal het premierschap tussen beiden rouleren. Gantz wordt eerst minister van Defensie.

Het akkoord voorkomt dat de Israëliërs voor de vierde keer binnen een krappe twee jaar naar de stembus worden geroepen. Bij de jongste verkiezingen, in maart, behaalde Netanyahu een bescheiden voorsprong op Gantz. Maar geen van beiden wist zich verzekerd van een meerderheid in de Knesset, het parlement. President Reuven Rivlin, de wanhoop nabij, had afgelopen weekeinde zelfs al een nieuwe verkiezingsdatum geprikt, begin augustus.

Een rechter kan nog roet in het eten gooien; Netanyahu is in drie corruptiezaken in staat van beschuldiging gesteld.

De juridische perikelen van Netanyahu speelden een belangrijke rol tijdens de kabinetsformatie van de afgelopen weken. Die stond bovendien onder druk van de coronacrisis, waarin de premier alle verantwoordelijkheid naar zich heeft toegetrokken.

De betrokken partijen mikten op een zogeheten ‘nationale noodregering’. Die lijkt er nu te komen. Gantz bleek niet bereid om Netanyahu de toegang tot het premierschap te ontzeggen, ondanks de rechtszaak die Netanyahu boven het hoofd hangt. Gantz riep daarmee de toorn over zich af van prominente partijgenoten; ze beschouwden hem als een slappeling en een verrader. De voormalige legerleider Gantz was namelijk met slechts één doel de politiek ingegaan: om Netanyahu, inmiddels de langstzittende premier van Israël, te onttronen.

Gantz hoopt met een aantrekkelijke verdeling van de ministersposten de weerstand in eigen kring te overwinnen. Volgens de Israëlische nieuwssite Ynet krijgt Blauw en Wit 16 van de 30 plekken in het nieuwe kabinet. Het gaat om zware portefeuilles als Defensie, Justitie en Economie. Over het regeerakkoord is nog weinig bekend. Mogelijk zal Israël overgaan tot de zeer omstreden annexatie van (delen van) de bezette Westelijke Jordaanoever.

Meer over