NieuwsVervolging Netanyahu

Netanyahu als eerste zittende premier van Israël vervolgd voor corruptie

Voor het eerst in de geschiedenis van Israël wordt een zittende premier aangeklaagd. De openbaar aanklager heeft Benjamin Netanyahu donderdag laten weten dat hij hem wegens corruptie wil vervolgen. De stap kan het einde inluiden van Netanyahu’s bijna tien jaar durende premierschap.

Premier Benjamin Netanyahu van Israël, hier aan het woord tijdens een conferentie in Tel Aviv op 14 februari 2018, wordt aangeklaagd om corruptie. Beeld AFP
Premier Benjamin Netanyahu van Israël, hier aan het woord tijdens een conferentie in Tel Aviv op 14 februari 2018, wordt aangeklaagd om corruptie.Beeld AFP

Premier Netanyahu zelf wijst alle beschuldigingen als absurd van de hand. ‘Dit hele kaartenhuis zal instorten’, zei hij ’s avonds in een televisieverklaring kort nadat de openbaar aanklager zijn besluit tot vervolging had bekendgemaakt. ‘Ik ben slachtoffer van een ongekende heksenjacht, bedoeld om de uitslag van de verkiezingen in april te beïnvloeden’, aldus Netanyahu, die ook nog zei dat hij nog vele jaren premier wil blijven.

Likoed, de conservatieve politieke partij van Netanyahu, had eerder op de dag ook al laten weten dat er sprake is van een ‘politieke vervolging’ uit linkse hoek. Netanyahu heeft er nog recht op zich in een hoorzitting tegen de aanklachten te verdedigen voor hij formeel zal worden aangeklaagd en een rechtszaak begint.

Aanklager Avichai Mandelblit, die ooit Netanyahu’s kabinetssecretaris was, nam het langverwachte besluit tot vervolging na jarenlang onderzoek van de politie. Deze had het OM al aanbevolen de premier en zijn vrouw Sara aan te klagen wegens onder andere omkoping en fraude in drie verschillende zaken.

Mandelblits beslissing komt ruim een maand voor de parlementsverkiezingen. Netanyahu’s Likoed-partij gaat nu gelijk op met de concurrentie. De komende weken moeten duidelijk maken wat voor invloed de vervolging van de premier zal hebben voor de partij. Maar uit een peiling woensdag van The Times of Israel bleek al dat Likoed zoveel aanhang zou verliezen, dat het niet meer in staat zou zijn om een meerderheidscoalitie te vormen.

Netanyahu had gehoopt op 31 maart, wanneer hij tien jaar minister-president is, de geschiedenis in te gaan als de langstzittende premier van Israël. De vraag is nu of hij op die dag nog premier is. Likoed probeerde donderdag via het Hooggerechtshof nog te voorkomen dat de aanklacht voor de verkiezingen van 9 april zou worden bekendgemaakt. Deze poging mislukte echter. De partij voerde aan dat een aanklacht zo vlak voor de stembusgang ‘een nog niet eerder vertoonde bemoeienis’ met het democratische proces zou zijn en de coalitiepartijen stemmen zou kosten.

Openbaar aanklager Avichai Mandelblit is een voormalige kabinetssecretaris van Netanyahu. Hier overlegt hij  in 2014 met de premier tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering.  Beeld Reuters
Openbaar aanklager Avichai Mandelblit is een voormalige kabinetssecretaris van Netanyahu. Hier overlegt hij in 2014 met de premier tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering.Beeld Reuters

Positief nieuws over Netanyahu

De zwaarste beschuldiging tegen Netanyahu is zaak 4000. De premier wordt hierin ervan verdacht dat hij zich, samen met vertrouwelingen, sterk maakte voor de wijziging van regelgeving ten gunste van telecomgigant Bezeq. Dit leverde het bedrijf honderden miljoenen dollars op.

In ruil zou Netanyahu voor elkaar hebben gekregen, via zijn contacten met Bezeq-grootaandeelhouder Shaul Elovitch, dat een nieuwssite van het bedrijf positief over hem berichtte. De politie concludeerde dat er sprake was van een op ‘omkoping gebaseerde relatie’. De politie vond dat ook Elovitch, diverse van zijn familieleden en managers van Bezeq moesten worden vervolgd.

In een ander onderzoek, zaak 2000, zou de inzet van Netanyahu ook positieve berichtgeving zijn geweest. Hij zou het op een akkoord hebben gegooid met Arnon Mozes, uitgever van de krant Yedioth Ahronoth. Als tegenprestatie zou de overheid het leven van een concurrerende krant moeilijk maken. In een derde onderzoek, zaak 1000, worden de premier en zijn vrouw ervan verdacht cadeaus en andere giften te hebben ontvangen van bevriende miljonairs.

Netanyahu heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Hij zegt dat hij het slachtoffer is geworden van een ‘heksenjacht’ van linkse partijen, de politie en een deel van de media, bedoeld om hem politiek een kopje kleiner te maken. Volgens de premier zouden zij aanklager Mandelblit, die hij als ‘zwak’ omschreef, onder druk hebben gezet om hem te vervolgen.

Meer over